Privatizacija
0

Lukavačke fabrike Soda i Cementara potencijalni kupci “Vijenca”

Sarajevo-x.com
Soda Lukavac
Soda Lukavac
Nedavno je Vlada TK dala saglasnost Agenciji za privatizaciju da izvrši privatizaciju 100 posto državnog kapitala Rudnika krečnjaka “Vijenac” Lukavac metodom tendera, s tim da početna cijena ne može biti manja od 30 miliona KM.

Vijenac trenutno ima 225 radnika, a prema obračunatim geološkim rezervama obezbjeđuje proizvodnju kvalitetnog krečnjaka narednih 50 godina. Kao potencijalni kupci rudnika krečnjaka "Vijenac" već se pominju dvije lukavačke fabrike koje su već privatizirane. To su Fabrika cementa Lukavac i SISECAM Fabrika sode Lukavac.

Rudnik krečnjaka “Vijenac” je počeo sa radom 1956. godine da bi zadovoljio potrebe za krečnjakom ove dvije fabrike. Rudnik krečnjaka “Vijenac” je jedan vremenski period bio u sastavu tadašnje Fabrike sode, a trenutno je direkcija rudnika smještena u upravnoj zgradi ovog kolektiva.

Kako saznajemo od direktora "Vijenca" Mevludina Krušića, ova odluka Kantonalne Vlade o privatizaciji Vijenca je i očekivana u ovom kolektivu, obzirom da nisu sami u mogućnosti za nove investicije koje su neophodne kako bi se moglo pratiti povećanje proizvodnje u fabrikama cementa i sode , koje su i najveći potrošači krečnjaka.

Dio krečnjaka se plasira za potrebe građevinarstva, a tenderom će se definisati da se za građevinarstvo namjeni najmanje 20 posto godišnjeg plana proizvodnje. Agencija za privatizaciju će također voditi računa da tenderom budu zadovoljeni zahtjevi sindikata i nadzornog odbora Vijenca, prvenstevno da svih 225 radnika ostane u stalnom radnom odnosu.

(Objavljeno ljubaznošću kolega sa RTV Lukavac)