biznis
0

Luka Brčko u gubitku od 205.000 maraka

SRNA
Javno preduzeće "Luka" u Brčko distriktu u prošloj godini poslovala je sa gubitkom od 205.000 KM, potvrdio je danas Srni direktor "Luke" Mustafa Nuković.

"Planirani prihod 'Luke', koji je trebalo da se ostvari u iznosu većem od 2,1 milion KM, realizovan je u iznosu od 1,9 miliona odnosno za devet procenata manje što je i prouzrokovalo pomenuti gubitak", kaže Nuković.

Prema njegovim riječima, od planiranog i ugovorenog pretovara  u  iznosu od  130.000 tona robe u prošloj godini  "Luka" je realizovala nešto više od 50 posto, što je oko 15 posto potreba BiH.

Nuković smatra da su problemi u poslovanju posljedica prvenstveno što rijeka Sava nije u međunarodnom plovnom režimu, zatim njene nekategorisanosti, kao i neuređenosti plovnog puta koji stvara strah brodarima da plove Savom, jer su svjesni da putem osiguranja neće moći da naplate štetu ukoliko se ona desi.

"Zbog toga naši najznačajniji komitenti mijenjaju poslovnu orijentaciju, pretovaraju robu u Vukovaru, Osijeku  ili u luci Ploče", ističe  Nuković.

Kako bi se nadoknadio poslovni gubitak od 205.000 KM, po preporuci Kancelarije za reviziju u distriktu je izrađen program mjera na osnovu čega su smanjeni rashodi u preduzeću od 10 do 15 posto u zavisnosti od vrste troškova.

"Plate radnika su smanjene u prosjeku oko 10 posto, smanjeni su troškovi električne energije, mobilne telefonije i drugo. Međutim, ukoliko ne dođe do brzog čišćenja rijeke Save i preduzimanja drugih mjera bitnih za funkcionisanje 'Luke', moraćemo otpustiti i oko 30 posto zaposlenih", pojasnio je Nuković.
On smatra da je poslovanje "Luke" ugroženo i time što je ovo preduzeće, kako ističe, praktično natjerano da potpiše ugovor sa Upravom za indirektno oporezivanje BiH da, kao jedino u regiji, obezbjeđuje službama u distriktu besplatno carinjenje oduzete robe, struje, vode i drugo.

"Takođe, od prihoda koje dobijemo od naplate parkinga za vozila u carinskom postupku, uplaćujemo oko 30 posto odnosno, uz porez na dodatu vrijednost, oko 500.000 KM Upravi za indirektno oporezivanje BiH. Kada bi se ukinuo samo taj procenat, 'Luka' ne bi bila u tolikom gubitku", zaključio je Nuković.