Beč
0

"Lufthansa" ozvaničila preuzimanje Austrian Airlinesa

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Njemačka aviokompanija "Lufthansa" ozvaničila je danas u Beču preuzimanje austrijskog nacionalnog avioprijevoznika "Austrian Airlines (AUA). Direktor "Lufthanse" Wolfgang Mayerhuber i šef vladine agencije "OeIAG" Peter Michaelis simbolično su izvršili primopredaju dionica AUA.

Time je AUA postala dio koncerna "Lufthansa", koji kao najveća evropska aviokompanija godišnje preveze oko 100 miliona putnika.

Michaelis je ocijenio prodaju AUA najkomplikovanijom transakcijom koju je proveo "OeIAG".

"Siguran sam da nije bilo boljeg partnera za AUA", kazao je on, dodajući da će austrijski nacionalni avioprijevoznik u budućnosti svakako biti suočen s daljim mjerama štednje, ali je vrijeme višemjesečne nesigurnosti okončano i budućnost kompanije osigurana.

Mayerhuber je izjavio da, poslije integracije AUA u koncern "Lufthanse", već naredne godine više ne namjerava da gubi novac.

"Mi trenutno trošimo novac i već naredne godine namjeravamo da budemo pozitivni", izjavio je on, naglašavajući da će što je prije moguće biti preduzete sve mjere kako bi kompanija ponovo bila pozitivno operativna.

Direktor "Lufthanse" je najavio dalje uštede u AUA - smanjenje radnika, prestruktuiranje i reformu.

AUA trenutno ima 7.300 zaposlenih, a mjerama štednje koje su već preduzete broj će biti smanjen na 6.500. Ukoliko se stanje ne bude poboljšalo, može se očekivati ukidanje još 500 radnih mjesta.