biznis
0

Lufthansa najavila preuzimanje Austrian Airlinesa

FENA
Foto: AFP/APA/File
Foto: AFP/APA/File
Njemačka aviokompanija Lufthansa preuzet će finansijski nestabilnu kompaniju Austrian Airlines, saopćeno je u srijedu u Frankfurtu na Majni.

Kako stoji u saopćenju, upravni odbor Lufthanse dao je zeleno svjetlo preuzimanju prvog paketa dionica od većinskog vlasnika Austrian Airlinesa Austrijskog državnog holdinga OEIAG-a.

Sklapanje ugovora o preuzimanju Austrian Airlinesa moglo bi uslijediti već u petak na sastanku predstavnika Lufthanse i OEIAG-a. Uslov za preuzimanje finansijski posrnulog austrijskog avioprevoznika je subvencija austrijske vlade u visini od 500 miliona eura kojom bi bilo finansirano prestrukturiranje kompanije.

Predstavnici OEIAG-a su pozdravili odluku upravnog odbora Lufthanse o kupnji Austrian Airlinesa.

"Lufthansa kao partner osigurava ne samo opstanak marke i očuvanje radnih mjesta nego i dugoročan pristup globalnom tržištu zračnog prijevoza", rekao je direktor OEIAG-a Peter Michaelis, javila je Hina.

Lufthansa preuzimanjem Austrian Airlinesa, kako se procjenjuje, želi učvrstiti poziciju jednog od vodećih svjetskih avioprevoznika. Njemačka kompanija, koja se do devedesetih nalazila u državnom vlasništvu, prošle je godine preuzela i uspješno sanirala švicarsku aviokompaniju Swiss Air.