biznis
0

Lovrić traži od uprave za indirektno oporezivanje povrat pdv-a poreznim obveznicima

FENA
Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Milan Lovrić danas je, uime članica Komore, uputio zahtjev predsjedavajućem Upravnog odbora i direktoru Uprave za indirektno oporezivanje BiH Peteru Nichollu i Kemalu Čauševiću da ova uprava neodložno izvrši svoju zakonsku obavezu, odnosno da izvrši povrat PDV-a poreznim obveznicima.

"Naime, relevantnim zakonskim propisima je isplata sredstava poreznim obveznicima po osnovu ostvarenog prava na povrat poreza na dodanu vrijednost utvrđena kao prioritetna obveza Uprave za indirektno oporezivanje i ona se nikakvim drugim podzakonskim aktima ne može ukinuti ili ograničiti. Aktualni prekid vršenja ove obveze doveo je do velikih problema u poslovanju brojnih naših kompanija, među kojima su najviše pogođeni najveći izvoznici, čija se potraživanja po ovom osnovu svakodnevno povećavaju i ozbiljno ugrožavaju njihovu likvidnost", kaže se u Lovrićevom zahtjevu.

Ovakav odnos Uprave za indirektno oporezivanje, kako se navodi, negativno utječe i na sve aktualne i potencijalne investitore i bitno pogoršava ukupne uvjete poslovanja na tržištu BiH.