Evropa
0

Loša sedmica za akcije

FENA
Foto: DDP/AFP/File
Foto: DDP/AFP/File
Evropsko tržište akcija je tekuću poslovnu sedmicu okončalo drugim najvećim sedmičnim padom u toku ove godine, a regionalni FTSEurofirst 300 indeks opao je u petak navečer 2,6 posto.

Isti indikator je na berzi akcija u Londonu oslabio ove sedmice bezmalo 12 posto, javio je Reuters i ukazuje da su akcije mnogih velikih evropskih kompanija u petak navečer bile u osjetnom padu na evropskom tržištu.

Hartije farmacetskih firmi su, naprimjer, u petak opale u rasponu od 6,4 do 10 posto, dok su sveže, nepovoljne vijesti s finansijskog sektora uticale i da akcije vodećih kontinetalnih banaka znatno pojeftine.

Rekordan pad je zabilježen u trgovini hartijama francuske "Sosijete žneral" banke koje su u petak pojeftinile čak za 14 posto, u odnosu na zaključni nivo postignut u četvrtak.

Poslovanje na njujorškom Volstritu u petak navečer je, međutim, okončano u znaku osjetnog rasta sva tri glavna tržišna indikatora - Dau Džonsa, Standard pursa i Nazdaka - za više od pet posto.

Time je nadoknađen minus koji su ti indeksi imali prethodnog dana, kada su opali na višegodišnje minimume.

Poskupljenje akcija na Volstritu uslijedilo je u petak popodne, neposredno nakon što su američka glasila prenijela vijest da će šef ekspoziture Federalnih rezervi SAD (Fed) u New Yorku Timoti Gejtner biti novi američki ministar finansija, kada Barack Obama 20. januara i formalno postane šef Bijele kuće.

Cijene akcija u SAD-u su, međutim, još "na dnu", jer sve meritorine prognoze ukazuju da je vodeća svjetska ekonomija u recesiji i da bi takvo stanje, kako procenjuju stručnjaci Fed-a, verovatno moglo da potraje u toku cijele naredne godine.

Rast cijena akcija praćen je na američkom i evropskom deviznom tržistu istovremenim blagim slabljenjem dolara, usljed nešto viših cijena nafte u SAD-u i Evropi, navodi se u izveštaju Reutersa.

Indeks dolara, prema korpi valuta šest najvećih američkih trgovinskih partnera, u petak navečer je opao na 87,944, što je 0,39 posto manje nego prethodnog dana.

Euro je istovremeno ojačao 0,80 procenata, na 1,2557 dolara, dok je "zelena valuta" oscilirala u uskom rasponu od 95,70 jena, jer dileri na glavnim berzama nisu ulazili u rizičnije poslove, očekujući "jače signale o kretanjima u realnoj ekonomiji".