biznis
8

London dozvolio Uber jer aplikacija "nema taksimetar"

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Uber je dobio zeleno svjetlo za rad u glavnom gradu Velike Britanije nakon što je Vrhovni sud dozvolio upotrebu kontroverzne aplikacije.

Kalifornijska kompanija koja je razvila vjerovatno najopasniju aplikaciju za klasični posao taksi prevoznika naišla je na negodovanje širom svijeta. Slučaj nije zaobišao ni London gdje su taksi prevoznici optužili Uber da nedozvoljeno koristi taksimetre.

Naime, prema zakonu Ujedinjenog Kraljevstva samo ovlašteni taksi prevoznici u svojim automobilima smiju imati i koristiti taksimetre. U slučaju Londona, to je naširoko poznati tzv. crni taksi sa svojim oldtimer automobilima.

Pod pritiskom te kompanije, krovna kuća za regulisanje saobraćajne djelatnosti u Londonu pokrenula je sudski postupak pred Vrhovnim sudom koji je danas donio presudu.

U njoj stoji da aplikacija Uber "nije aplikacija koja broji kilometražu", a čak i da jeste, automobili koji se koriste Uberom "nisu opremljeni taksimetrom". Sud je presudu donio u korist Ubera koristivši definiciju taksimetra iz 1998. godine.

Prekretnica se krije u činjenici da definicija ne prepoznaje taksimetar koji za određivanje razdaljine od tačke A do tačke B koristi signale GPS-a. Stoga, dok god Uber za brojanje kilometara koristi GPS, on prema zakonu nema taksimetar.