biznis
0

Ljutnja na Njemačku i planovi Londona

FENA
Foto: DDP/AFP/File
Foto: DDP/AFP/File
Dnevnik Financial Times najavljuje u ponedjeljak "velike korake" britanskog ministra finansija za pomoć bankama u zemlji ističući da će za to možda biti korišten i porezni novac, kao i da je opozicija najavila da će podržati takve vladine poteze.

Odluku njemačke vlade da garantira štedne uloge građana vrijedne blizu šeststo milijardi eura, ovaj list opisuje kao dramatičan potez s ciljem da se spriječi panično podizanje šednje zbog straha od uticaja svjetske finansijske krize na najveću evropsku privredu.

The Guardian ističe da je britansko ministarstvo finansija ljuto na Njemačku zbog odluke o državnoj garanciji štednih uloga, jer je i London sada izložen jačem pritisku da uradi isto.

The Independent procjenjuje ukupne štedne uloge Britanaca na dvije hiljade četristo milijardi eura (dvije hiljade milijardi funti).

Guardian objašnjava da su britanski dužnosnici bijesni jer kancelarka Angela Merkel nije ni nagovijestila ovu odluku tokom samita u Parizu, u subotu, sazvanog povodom finansijske krize u Evropi.

Britanski ministar finansija Alistair Darling planira da država postane akcionar nestabilnih banaka, i da je novi-stari ministar u vladi Peter Mandelson rekao kako će vlada morati da razmotri manjinsko učešće države u vlasništvu nestabilnih banaka prije preuzimanja potpune kontrole nad njima, piše Guardian.

S druge strane Atlantika američko ministarstvo finansija bi već u ponedjeljak moglo početi provoditi plan o kupovini tzv. loših dugova finansijskih institucija, piše Financial Times.

Ministarstvo bi danas moglo objaviti i smjernice za izbor malog broja menadžera koji će upravljati fondom od sedamsto milijardi dolara.

Kongres je odobrio plan u petak, podsjeća FT, koji iz Amerike javlja i da "zlatnoj državi" s daleko najbogatijom privredom u SAD-u – Kaliforniji – ponestaje budžetskog novca, koji bi mogao presušiti za samo sedmicu dana.