Dogovor u Vladi FBiH
0

Livarna Maribor otvara pogon u BiH

FENA
Inicijativa Mariborske livarne Maribor (MLM) o proširenju proizvodnje na teritorij Bosne i Hercegovine konkretizuje se ovih dana intenzivnim aktivnostima na otpočinjanju proizvodnje u Podružnici MLM "Alutec" u Bugojnu istakli su danas u Sarajevu, u razgovoru s premijerom Federacije BiH Mustafom Mujezinovićem, predstavnici uprave ove mariborske kompanije, a koje u posjeti BiH predvodi Branko Žardoner, sopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Ovo je ustvari nastavak razgovora o projektu koji je premijeru Mujezinoviću prezentiran u januaru, za vrijeme radne posjete Mariboru, i o čemu se razgovaralo i s predstavnicima Vlade Republike Slovenije.

Kako je obrazložio Žardoner, Livarna Maribor se opredijelila za širenje proizvodnje u našoj zemlji zbog povoljnih razvojnih potencijala i uvjeta koji se pružaju stranim investitorima pa se i dalje očekuje podrška u tom pravcu.

Radi se o proizvodnji aluminijskih odljevaka za automobilsku i elektroindustriju, odnosno proizvodnju bijele tehnike koju podružnica MLM Alutec Bugojno započinje uskoro za strateške kupce u Evropi.

U pitanju su njemačko, austrijsko, švicarsko, talijansko i dijelom francusko tržište, a u okviru toga veliki koncerni poput Volkswagena, General Motorsa ( GM), odnosno Opela i drugih kompanija s kojima Alutec Bugojno ima već uspostavljenu saradnju.

Akcentirajući značaj koji ovaj projekt ima za Bosnu i Hercegovinu, u okviru inače uspješne bosanskohercegovačko -slovenske saradnje, premijer Mujezinović je istakao da ovo može biti dobar primjer i drugim investitorima iz ove zemlje da ulažu u Bosnu i Hercegovinu.

"Mi smo uvijek spremni i otvoreni za takvu vrstu saradnje", naglasio je federalni premijer.

Tokom razgovora, u kojem je sudjelovao i sekretar Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije Stipo Buljan, istaknuto je da će već u prvoj godini proizvodnje u podružnici u Bugojnu raditi oko 50 radnika, s intencijom da se njihov broj u finišu projekta poveća do 120.