Borba protiv kopija
0

Livanjski sir uskoro zaštićenog imena i porijekla

SRNA
Autohtoni livanjski sir uskoro će biti certifikovan, što znači da će njegovo ime, originalnost i geografsko porijeklo biti registrovani i zakonom zaštićeni, što do sada nije bio slučaj, potvrdio je profesor Poljoprivrednog fakulteta u Sarajevu Vjekoslav Selak.

Prema njegovim riječima, Agenciji za sigurnost hrane BiH do sada je prijavljeno 149 proizvoda koji ispunjavaju uslove za zaštitu oznake originalnosti, geografskog porijekla i imena, a radi se o raznim vrstama tradicionalnih sireva, kajmaka, suhog mesa, domaćih rakija i vina, maslinovog ulja, džema od šljiva i drugo.

On je rekao da Vlada Federacije BiH (FBiH) izdvaja nedovoljna sredstva za certifikaciju autohtonih proizvoda poput livanjskog, vlašićkog i sira iz mijeha, te da  stranci pokazuju više razumijevanja za autohtone proizvode iz BiH nego domaća vlast.

Selak je potvrdio da je italijanska nevladina organizacija OCODEC, čije je regionalno sjedište u Mostaru, finansirala projekt ispitivanja i utvrđivanja autohtonosti livanjskog sira i sira iz mijeha, te da BiH još uvijek nema nijedne registrovane i zaštićene autohtone vrste sira.

Zbog nepostojanja mehanizama zaštite autohtonih proizvoda u BiH na tržištu se godinama pojavljuju surogati livanjskog sira koji se pod lažnim imenom i etiketom nelegalno proizvodi i prodaje u raznim područjima BiH. Sada se ova oblast u BiH uređuje prvi put kako bi se pomoglo proizvođačima koji se odlikuju nekom svojom posebnošću i kvalitetom kao što je geografsko porijeklo i originalan recept.