biznis
0

Litvanci ne odustaju od kupovine mostarskog Aluminija

FENA
UBIG ( Ukio Banko Investicine Grupe) iz Litvanije smatra kako je njihova ponuda za kupovinu 88 posto kapitala u "Aluminiju" Mostar zajedno s partnerom iz Poljske (konzorcij: UAB "Ukio banko Investicine Grupe, Litvanija & "Aluminium Konin-Impexmetal" S.A. Poljska) najpovoljnija gledajući i "s aspekta državnog interesa BiH".

Predsjednica Upravnog odbora Tvornice glinice "Birač" i regionalna predstavnica UBIG-a za Balkan Alnija Bruokiene izjavila je danas na konferenciji za novinare kako bi putem objedinjavanja poslovanja dva najveća privredna objekta u BiH "Birča" i "Aluminija" bio stvoren cjelokupni lokalni lanac proizvodnje aluminija, te da tu činjenicu ne može da ponudi nijedan od ostalih učesnika na tenderu.

Po njenim riječima time bi u budućnosti iz države bio vršen izvoz finalnog proizvoda s najvećom stvorenom dodatnom vrijednošću unutar BiH.

Brusokiene je također kazala da je upućeno pismo - molba Vladi Federacije BiH u kojoj je navedena spremnost UBIG-a za poboljšanje već date ponude u slučaju ulaska u drugi krug za prodaju 88 posto kapitala.

Od osam pristiglih ponuda za kupovinu 88 posto kapitala "Aluminija" Odlukom Komisije za privatizaciju “Aluminija” u drugom krugu bi trebale biti razmatrane četiri ponude, a najbolje je ocijenjena ponuda švicarskog "Glencora", a slijede je indijska "Vedanta Resources", "Mytilineos Aluminium" iz Grčke i "En+ Group" iz Velike Britanije, koji podržava ruski "Rusal".