biznis
0

Lista 500 najvećih kompanija u srednjoj i istočnoj Evropi

FENA
Stručnjaci revizorsko-konsultantske kompanija Deloitte objavili su listu 500 najvećih kompanija iz 19 država srednje i istočne Evrope koje su poredane prema prihodu. Pored opšte liste, napravljene su i zasebne koje su poredale najuspješnije banke, osigravajuće kuće, energetske kompanije i sl. Ni jedna kompanija iz BiH nije se našla na ovoj listi.

Kompanije su na listu uvrštene prema prihodu, a osim opće liste Deloitte je sastavio i listu 50 najjačih banaka i osiguravajućih kompanija, kao i liste 10 najjačih energetskih i naftno-prerađivačkih, uslužnih, proizvodnih i telekomunikacijskih kompanija.

Lista je potvrdila da najveće prihode u regiji ostvaruju firme koje pripadaju sektoru energetike i naftno-prerađivačke industrije, kojima pripada 156 mjesta na ukupnoj listi. Od prvih sto kompanija njih čak 44 posto otpada na ovaj sektor.

Iza energetskih najbrojnije su kompanije iz automobilske industrije, kako proizvodnje, tako i trgovine automobilima, koje čine 10 posto najjačih kompanija, dok je treći po prihodima sektor maloprodaje i robe široke potrošnje.

Ovaj sektor na listu ulazi s ukupno 106 kompanija, iako, treba napomenuti, one ostvaruju svega 16 posto od ukupnog prihoda petsto najvećih.

Nijedna kompanija iz Bosne i Hercegovine nije se uspjela plasirati na listu 500 najvećih regionalnih kompanija.

Na posebnoj, nacionalnoj listi najviše mjesto zauzima JP Elektroprivreda, a iza nje slijede BH Telecom, Aluminij, Elektroprivreda RS-a, Mittal Steel Zenica, JP Elektroprivreda HZ HB, Telekomunikacije RS, Energoinvest, Holdina i ASA Auto.

Što se tiče najbližih susjeda, najveći udio na cjelokupnoj listi zauzele su kompanije iz Hrvatske. Od 14 hrvatskih kompanija najbolje je plasirana INA (16. mjesto) te Agrokor i Hrvatska elektroprivreda.

Kompanije iz Crne Gore nisu ušle na listu Top 500, dok ih je iz Srbije uvršteno šest.

Gledano prema nacionalnim udjelima, ukupno 80 posto kompanija dolazi iz četiri države: Poljske (183 kompanije, odnosno 37 posto), Češke (82 kompanije, odnosno 16 posto) te Mađarske i Ukrajine (po 13 posto iz svake).

Što se tiče vlasničke strukture, svega 10 posto kompanija na listi u potpunosti je u državnom vlasništvu, dok je ostatak u potpunom privatnom ili većinskom privatnom vlasništvu, saopćeno je iz Deloittea.