Agencija za bankarstvo
0

"Likvidnost banaka u FBiH nije ugrožena"

FENA
Agencija za bankarstvo FBiH ističe da banke u FBiH nemaju rizičnih vrijednosnih papira i drugih finansijskih instrumenata te da je njihova stabilnost još uvijek osigurana visokim likvidnim rezervama.

Otpornost bankarskog sistema, između ostalog, kako se navodi u današnjem saopćenju Agencije, osigurana je i zakonskim mjerama Agencije, vezanim za minimalnu likvidnost i adekvatnost kapitala i visokom stopom obavezne rezerve koje banke moraju držati kod Centralne banke BiH (CBBiH).

Uz to, kako se dodaje, propisi koji reguliraju rad bankarskih institucija u Federaciji BiH su u određenim segmentima strožiji nego u zemljama visoko razvijenih ekonomija.

Banke u FBiH, kako se kaže se u saopćenju Agencije za bankarstvo FBiH, posluju čisto kao komercijalne banke, imaju zdrav portfelj i u pravilu nisu imale aktivnosti na međunarodnom finansijskom tržištu.

  • Sa 31.augustom ove godine 29 posto aktive je u novčanim sredstvima, što je značajno više od propisanih minimuma. Stopa adekvatnosti kapitala, sa 30.junom je bila 16,5 posto, što je duplo više od osam posto minimalnog zahtjeva po međunarodnim standardima (zakonom propisana minimalna stopa adekvatnosti kapitala u FBiH iznosi 12 posto). To upućuje na zaključak da je bankarski sistem u FBiH adekvatno kapitaliziran, a struktura bilansa banaka i sistem upravljanja rizicima omogućavaju bankama u FBiH da sve svoje obaveze prema klijentima uredno izvršavaju, čak i u slučaju dodatne krize i na domaćem financijskom tržištu, kaže se u saopćenju Agencije za bankarstvo FBiH.

Agencija ističe da je bankarski sektor u Federaciji BiH zdrav te da bankarska kriza u svijetu za sada nije izazvala direktne refleksije u BiH iz razloga što su banke majke banaka u BiH regionalne i nisu značajno aktivne na internacionalnom tržištu.

  • Naime, tu mogu biti samo neke indirektne posljedice, kao što je određeni rast kamatnih stopa, s obzirom na to da je sve manje slobodnih sredstava na svjetskom tržištu novca, a zbog nepovoljne ročne strukture izvora sredstava naših banaka jedan dio upravo tih sredstava im je potreban za dugoročnije kreditiranje potreba u BiH. Bitno je da građani zadrže povjerenje u naš bankarski sistem i ne vrše pritisak na banke, jer finansijska kriza u SAD-u i u zemljama Evropske unije nema previše direktnog utjecaja na poslovanje banaka u FBiH. Prema ocjeni međunarodnih stručnjaka, od svih zemalja u tranziciji, BiH danas ima jedan od najzdravijih bankarskih sistema - kaže se u saopćenju Agencije za bankarstvo FBiH.

Osim toga, Agencija napominje, da bh. banke generalno nisu povjerioci i da su povjerioci ti koji trpe posljedice krize na međunarodnom tržištu. Naprotiv, kako se dodaje, bh. banke su dužnici prema tim tržištima. Dakle, nemaju potraživanja prema nelikvidnim svjetskim tržištima.