biznis
0

Lijanović: Za BiH trenutno najisplativije da raskine Ugovor o slobodnoj trgovini sa Hrvatskom

FENA
Jerko Ivanković Lijanović; Foto: Večernji list
Jerko Ivanković Lijanović; Foto: Večernji list
Za BiH je najisplativije da odgodi potpisivanje ugovora o CEFTA-i do ulaska Hrvatske u EU i da sporazumno raskine Ugovor o slobodnoj trgovini sa Hrvatskom, kako je urađeno 1999.,a što je rezultiralo tim da je u 2000-oj godini u odnosu na 1999. vanjskotrgovinski deficit sa Hrvatskom smanjen za skoro milijardu eura - rekao je u srijedu član bh. Komisije za vanjsku trgovinu i carine Jerko Ivanković Lijanović u Zagrebu, tokom posjete Saboru Republike Hrvatske.

Ukoliko Hrvatska ne pokaže razumijevanje u vanjskotrgovinskoj razmjeni sa BiH, Lijanović je ocijenio nužnim sporazumno raskidanje Ugovora o slobodnoj trgovini.

Smanjenje “uvoznog” pritiska iz Hrvatske će, kako je naveo, rezultirati sa više od 100 miliona eura novih prihoda u budžetu BiH koji bi se iskoristili za poticaj poljoprivredne proizvodnje i otvaranje novih radnih mjesta.

Predsjedavajuća Komisije za vanjsku trgovinu i carine Parlamentarne skupštine BiH Snježana Rajilić i članovi Komisije Jerko Ivanković Lijanović i Šemsudin Mehmedović u Zagrebu su sa predsjednikom Dragutinom Puklešom i članovima Odbora za gospodarstvo, razvoj i obnovu i predsjednikom Božidarom Pankretićem i članovima Odbora za poljoprivredu i šumarstvo Hrvatskog sabora osim o vanjskotrgovinskoj razmjeni dviju zemalja razgovarali i o mogućnostima otklanjanja vancarinskih barijera između BiH i Hrvatske, kaže se u saopćenju parlamentarne skupštine BiH.