Samit G20 u Meksiku
0

Lideri zabrinuti: Kriza u Evropi prijeti svjetskoj ekonomiji

Klix.ba
Svjetski lideri na samitu (Foto: AFP)
Svjetski lideri na samitu (Foto: AFP)
Svjetski lideri, koji su se sastali na samitu G20 u Meksiku, su apelirali na Evropu da poduzme sve potrebne mjere kako bi se prevazišla dužnička kriza u eurozoni. Jedan od zvaničnika je ovaj problem nazvao najvećim rizikom za svjetsku ekonomiju.

Tokom sastanka su mnogi lideri izrazili zabrinutost zbog nedostatka napretka u pokušaju rješavanja krize u eurozoni.

Direktor Svjetske banke Robert Zoellick je rekao: "Čekamo da nam Evropa kaže šta planira uraditi".

Pascal Lami, šef Svjetske trgovinske ogranizacije (WTO), je upozorio na opasnost širenja krize iz eurozone. Prema njegovim riječima, globalna nestabilnost i nesigurnost pokreću trendove protekcionizma, što kao rezultat ima zaustavljanje slobodne trgovine.

Jose Manuel Barroso, predsjednik Evropske komisije, je rekao da ovi izazovi nisu samo evropski, nego globalni.

"Iskreno, nismo ovdje došli da nam dajete lekcije iz demokratije ili o tome kako da upravljamo ekonomijom. Očekujem od svih lidera da govore jasno i da podrže pristup koji trenutno slijedi Evropska unija", kazao je Barroso.

Iako Evropa predstavlja veliku opasnost, na drugim mjestima također postoje problemi, uključujući i najveće svjetske ekonomske sile, Sjedinjene Američke Države i Kinu. Ekonomski pad u Indiji je također jedan od problema o kojem bi lideri trebali razgovarati, piše BBC.

Očekuje se da će prvobitna izjava, koja će biti objavljena danas, pozvati na koordinirani globalni plan za stvaranje radnih mjesta i ekonomski razvoj. Ukoliko dođe do zastoja u ekonomskom rastu, države bez velikih zaduženja bi trebale biti spremne da koordiniraju i implementiraju diskretne fiskalne akcije, kako bi ispunile domaće zahtjeve.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je pozvao na promjenu pravila, kako bi se dozvolio protekcionizam za zemlje kojima prijeti finansijska kriza.

"Došlo je vrijeme da se prestanemo pretvarati i da dođemo do poštenog dogovora o prihvatljivim nivoima mjera protekcionizma koje vlade mogu uraditi kako bi zaštitile poslove u vremenu globalne krize. Ovo je posebno važno za Rusiju, jer će naša zemlja pristupiti WTO-u ove godine i namjeravamo preuzeti aktivnu ulogu u diskusijama o budućim pravilima o globalnoj trgovini", kazao je Putin.

Kina je obećala dati 43 milijarde dolara za IMF-ov fond za borbu protiv krize. Obećanje je stiglo nakon sastanka grupe Brics, koju čine rastuće ekonomske sile – Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika. Pet nacija je obećalo da će povećati svoje učešće u fondu IMF-a, ukoliko dobiju veći utjecaj u toj organizaciji.

Nezavisno od samita, predsjednik SAD-a Barack Obama i predsjednik Rusije Vladimir Putin, su održali razgovore o hitnom prekidu nasilja u Siriji. Prema izjavi Putina, koju je dao odmah nakon sastanka sa Obamom, obje strane vjeruju da Sirijci moraju sami odrediti svoju budućnost. Ranije su obje strane imale mnogo nesuglasica o tome kako riješiti krizu u Siriji.