Ekonomski forum u Davosu
0

Lideri upozorili na rast cijena hrane

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Politički lideri okupljeni na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu upozorili su u četvrtak da rast cijena hrane nosi rizik od podsticanja nemira, pa i ratova, pri čemu apeli da se smanje špekulacije na globalnom tržištu sirovina nisu ozbiljnije razmatrani.

Indonežanski predsjednik Susilo Bambang Yudhoyono je podsjetio da će stanovništvo Planete do 2045. godine da se poveća na devet milijardi sa sadašnjih sedam. On se zapitao kakav će to pritisak predstavljati na raspoložive količine hrane, energije, vode i sirovina, pozivajući na zajedničko rješavanje tog problema, prenosi Reuters.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy se založio za regulaciju, "ali ne pretjeranu", kako bi se izbjegla negativna dejstva tržišnog špekulisanja i nestabilnosti cijena hrane. On je, između ostalog, predložio da se kupci velikih količina sirovina obavežu na polaganje depozita.

Zvaničnik EU-a zadužen za uvođenje strožih pravila trgovine Michel Barnier preporučio je ograničavanje špekulacija na sektoru poljoprivrednih sirovina, nazivajući takve špekulacije "skandaloznim".

S druge strane, Nils Andersen, direktor danske transportne i naftne kompanije A.P. Moller-Maersk tvrdi da zabrana špekulacija ne predstavlja pravi odgovor jer iza rasta cijena na tržištu sirovina stoje mnogi akteri.

On je naveo da rast cijena može da bude i posljedica djelovanja vlada koje pokušavaju da osiguraju zalihe hrane za svoje stanovništvo, što se teško može kritikovati.