biznis
0

Lasić predlaže Zakon o zaštiti od prekomjernog izvoza sirovina

FENA
Potpredsjednik Gospodarske komore Federacije BiH Jago Lasić uputio je predstavnicima vlasti FBiH dopis u kojem traži donošenje zakona o zaštiti od prekomjernog izvoza sirovina kako se ne bi nastavio negativan trend da se pojedine sirovine izvoze, a nakon toga prerađene vraćaju na bh. tržište.

Lasić smatra da bi u izvoz trebali ići samo viškovi sirovina nakon zadovoljavanja domaćih potreba te kako bi preradom sirovina na domaćem tržištu došlo do povećanja zaposlenosti i punjenja proračuna.

Lasić je u svom dopisu istaknuo kako je jadna zemlja koja ne može potrošiti svoju energiju i preraditi svoje sirovine, a još jadnija ona koja ima energiju, sirovine i prerađivačke kapacitete i veliku nezaposlenost, a radi neefikasne ekonomske politike i dobre volje ne može iskoristiti svoje prednosti.

"Ima li ikakvog smisla poticati izvoz sirovina i energije ako se sirovine mogu doraditi i opet izvesti, ali po puno većoj cijeni", mišljenja je Lasić.

"Ako imamo jedinstveno tržište, a očito da nemamo, niti u Federacije, a kamoli u BiH ne može se dogoditi da netko izvozi energiju, željezo, aluminij, drvo, ugljen i slično, a zatim te iste sirovine uvoziti za domaću preradu", kazao je Lasić te dodao da se takvim radom i ponašanjem doprinosi vlastitoj šteti.