biznis
0

Lasić: Povećati PDV i uvesti snižene stope na hranu i lijekove

FENA
Iznoseći podatke o stanju bh. privrede u prvih devet mjeseci ove godine potpredsjednik Privredne komore Federacije BiH Jago Lasić kazao je kako je u spomenutom razdoblju bh. izvoz porastao za 6,2 posto, uvoz se smanjio za 2,3 posto, dok je industrijska proizvodnja porasla za 6,3 posto.

"S ovim brojkama, kada ih poredimo s prošlom godinom, možemo biti zadovoljni. Međutim, kada ih uspoređujemo s 2008. godinom, godinom prije krize, onda je daleko manji rast. U odnosu na tu godinu tek smo se sada poravnali i ne smijemo se sada tu zaustaviti", kazao je Lasić na konferenciji za novinare.

Dodao je kako je krajnje vrijeme da bh. vlasti naprave zaokret u ekonomskoj politici te da "ministri postanu ministri, a ne da budu blagajnici".

Jedna od osnovnih stvari koju bi trebalo napraviti je, po mišljenju ljudi iz Privredne komore FBiH, smanjiti opterećenja na plaće, a manjak u javnim prihodima koji bi nastao nadoknadio bi se izmjenama Zakona o PDV-u.

Lasić je kazao kako je prijedlog Privredne komore FBiH da se PDV poveća na 21 posto te da se uvede snižena stopa PDV-a, koja bi iznosila između 5 i 7 posto, a koja bi važila za hranu, repromaterijal u poljoprivredi, lijekove, dječju hranu, školske udžbenike i učila.

Stopa od 17 posto, kazao je Lasić, nije svete slovo, a predloženim izmjenama stvorio bi se prostor za rasterećenje poslodavaca, odnosno smanjenje doprinosa na plaće, čime bi BiH privukla više stranih investicija.

"Povećane investicije rezultirat će većim brojem radnih mjesta, a zaposleni će potrošiti svoju plaću i država će kroz PDV namiriti minus. Kod nas je sada situacija obrnuta. Pritisak je na plaće, a rasterećuje se potrošnja", kazao je potpredsjednik Privredne komore FBiH.

On je dodao kako je u svim zemljama Europske unije od 80-ih godina pa do danas stopa PDV-a rasla, a u isto vrijeme smanjivani su doprinosi i porezi kako bi zemlja postala konkurentnija.

Ovakvim izmjenama, kazao je Lasić, popravila bi se i socijalna slika u BiH jer bi se uvođenjem snižene stope PDV-a snizile cijene hrane i lijekova.

"Ja ne mogu shvatiti da je ista stopa PDV-a na lijek i na X-5 BMW. I da se na kavu plaća akciza, a na jahtu ne", istaknuo je.

Na novinarsko pitanje da prokomentira situaciju u Aluminiju d.d. Mostar, čiji su računi blokirani zbog višemilijunskog duga prema Elektroprivredi HZ HB, Lasić je kazao da se treba poduzeti sve kako se proizvodnja u najvećem bh. izvozniku ne bi zaustavila.

"Sada kada se zna vlasnička struktura, Vlada Federacije BiH je vlasnik 90 posto Elektroprivrede HZ HB i vlasnik 44 posto Aluminija, vrijeme je da se sjedne za stol i mislim da se problem može riješiti. Ovo medijsko prepucavanje nije dobro ni za koga", kazao je Lasić.

On je dodao kako je Aluminij u krizi zbog enormnog pada cijene aluminija na svjetskom tržištu.

"Aluminij je u krizi, ali ne može Elektroprivreda HZ HB kreditirati Aluminij. Tu treba uskočiti država. Postoji puno rješenja, a kad poraste cijene aluminija svima će biti bolje", zaključio je potpredsjednik Privredne komore Federacije BiH Jago Lasić.