biznis
0

Lasić: BiH treba uvesti dvije stope PDV-a

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Broj zaposlenih u BiH u mjesecu aprilu ove godine iznosio je 693.941, što je u odnosu na 2008. godinu manje za oko 10 posto. Broj nezaposlenih iznosio je 529.446, što je više za šest posto nego u istom razdoblju 2008.

Što se tiče Federacije BiH broj zaposlenih u aprilu iznosio je 440.419, a broj nezaposlenih 366.658. Po djelatnostima najmanju brutoplatu u BiH ostavili su zaposleni u proizvodnim djelatnostima.

Indeks obima u industrijskoj proizvodnji BiH u maju ove godine bio je veći za 2,9 posto nego prošle godine. Sirovine i poluproizvodi bez energije povećani su za 8,9 posto, nivo investicija smanjen je za 1,8 posto, trajni proizvodi za široku potrošnju smanjeni su za 7 posto, netrajni proizvodi zabilježili su rast za 1,8 posto, a energija je smanjena za 0,5 posto.

Ukoliko raste potrošnja netrajnih proizvoda, a smanjuje se potrošnja trajnih, što se može vidjeti i po navedenim pokazateljima, znači da se stepen siromaštva povećava u BiH, kazao je na redovnoj konferenciji za novinare u Mostaru predsjednik Privredne komore FBiH Jago Lasić.

Što se tiče uvoza i izvora, BiH je za prvih pet mjeseci ove godine izvezla 3.368.000.000 maraka, a u istom razdoblju uvezla je 5.960.000.000 maraka, što znači da je ostvaren deficit u iznosu od 2.592.000.000 maraka te da pokrivenost izvoza uvoznom iznosi 56,5 posto.

"Kada pogledamo strukturu izvoza, ne možemo biti zadovoljni. Izvoz je rastao za 23 posto, dok je uvoz rastao za 17,9 posto. Da bi postigli jednu ravnotežu, potrebno je mjerama vanjskotrgovinske politike smanjiti uvoz", kazao je Lasić, dodavši kako smatra da smo već zašli u jednu galopirajuću stopu rasta uvoza tako da će deficit na kraju godine biti još izraženiji.

"Vanjska diplomatija BiH trebala napokon početi raditi kako bi prošili tržište i područje na koje možemo plasirati naše proizvode", smatra Lasić.

Najveći uvoz u BiH i FBiH zabilježen je u prerađivačkoj industriji. BiH i FBiH su najviše izvozili i uvozili iz zemlja Evropske unije i zemlja EFTE.

Što se tiče posljednjih poskupljenja pojedinih proizvoda, Lasić smatra kako bi BiH trebala uvesti nižu i višu stopu PDV-a.

Višu stopu PDV-a trebali bi imati oni proizvodi koje kupuje bogatiji sloj stanovništva, a nižu osnovne životne namirnice, lijekovi, ortopedska i druga medicinska pomagala te određeni sadni materijal, kazao je Lasić.

Dodao je kako je u BiH još uvijek 61 posto ruralnog stanovništva te da poljoprivreda treba biti strateška grana, a ne socijalna kategorija.

Osvrćući se na stanje u komornom sistemu u BiH, Lasić je kazao kako nije zadovoljan tim stanjem te da Vanjskotrgovinska komora BiH, umjesto da otvara predstavništva u inostranstvu, otvara svoja predstavništva po BiH.