Analiza Svjetske banke
0

Lakše je početi biznis u Ugandi i Tanzaniji nego u BiH

SRNA
Analize Svjetske banke o uslovima za lako otpočinjanje privatnog posla u 183 države svijeta smjestile su BiH na neslavno 125. mjesto, a ispred nje su, ne samo države nastale raspadom bivše Jugoslavije, već i brojne azijske i afričke zemlje.

U publikaciji Svjetske banke "Doing Bussiness" za ovu godinu, BiH je svrstana rame uz rame sa zemljama poput Svazilenda, Ugande, Tanzanije, dok su zemlje poput Albanije, Kirgizije, Papue Nove Gvineje ili Mongolije na pomenutoj listi prešišale BiH za više od 70 mjesta, piše "Press".

Investitorima je među zemljama nastalim raspadom bivše Jugoslavije posao najlakše započeti u Makedoniji, koja se zbog malog broja administrativnih barijera i procedura nalazi na 22. mjestu, a sljedeća je Slovenija koja je na 37. mjestu, Crna Gora je zauzela 56.poziciju, Hrvatska 80., a Srbija 92. mjesto.

Ekonomski analitičar u Vanjskojtrgovinskoj komori BiH Duljko Hasić kaže da domaća privreda neće dospjeti na zelenu granu sve dok se potencijalnim invastitorima maksimalno ne olakšaju procedure potrebne za otpočinjanje poslova.

Direktor Ekonomskog instituta u Bijeljini Aleksa Milojević naveo je da je Svjetska banka prilikom pravljenja ove liste razmatrala brojne pokazatelje, koji ukazuju na ogroman birokratski aparat u BiH. On je naglasio da administrativne barijere u privredi direktno utiču na smanjenje stranih investicija koje su u BiH posljednjih godina u drastičnom padu.

Izvršni direktor Transparency Internationala Srđan Blagovčanin smatra da bez drastičnog smanjenja birokratskog aparata nije moguće doći do većeg napretka u stvaranju povoljnijeg poslovnog ambijenta za strane ulagače.