Možemo biti optimistični
0

Lagarde: Svjetska ekonomija nije više na rubu ponora

Sarajevo-x.com
Christine Lagarde
Christine Lagarde
Prema mišljenju šefice Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Christine Lagarde, stanje se polako stabilizira kad je u pitanju globalna ekonomija. Ipak, upozorava i da borba protiv krize još dugo nije okončana.

Poruka ulijeva nadu, ali ujedno služi i kao upozorenje: "Svjetske ekonomija se pomaknulo s ruba ponora i imamo razloga da budemo optimistični", izjavila je šefica MMF-a Christine Lagarde u nedjelju na Kineskom forumu za razvoj 2012. u Pekingu. Ali taj optimizam nas ne bi trebao uljuljati u sigurnost, naglasila je Lagarde, nego je potrebno i dalje biti na oprezu.

Šefica MMF-a je stoga uputila zahtjev za dodatnim financijskim reformama. Naznake za stabilizacijom postoje i pokrenute reforme su već urodile plodom, iako su protekli mjeseci za svjetsku ekonomiju čak bili "zastrašujući", naglasila je Lagarde. Ona je obrazložila da su mnoge države u svijetu još uvijek previše zadužene. Samo u eurozoni se 23 posto bruto domaćeg proizvoda troši na otplatu dugova u javnom sektoru i na banke, upozorila je Lagarde. Kao dodatne "ključne rizike" Lagarde je navele srednjoročni pad gospodarskog rasta u zemljama u razvoju te rastuće cijene nafte na svjetskom tržištu.

Poboljšanju stanja u svjetskoj ekonomiji je doprinijela i činjenica da opći uvjeti poslovanja na tržištima nisu više tako napeti te da su se "i u SAD-u" poboljšali najnoviji ekonomski indikatori, kazala je Lagarde.

Napore MMF-a i Evropske unije za spašavanje visokozadužene članice Evropske unije i eurozone Grčke, Lagarde je nazvala "važnim napretkom". Prošlog četvrtka je, naime, MMF odlučio s 28 milijardi eura sudjelovati u novom paketu pomoći za spas Grčke. Dan prije je eurogrupa dala konačno zeleno svjetlo za taj paket i za prvu tranšu u iznosu od oko 40 milijardi eura. Drugi paket pomoći Grčkoj iznosi ukupno 130 milijardi eura, piše Deutsche Welle.