biznis
0

Lactalis: Planiramo da Dukat bude središte mljekarske industrije u regiji

FENA
Predstavnici Lactalisa izjavili su u srijedu kako ta francuska tvrtka planira daljnji razvoj Dukata kao središta razvoja mljekarske industrije u Hrvatskoj i regiji.

Planirana su također ulaganja u proizvode Sirela te integracija novih proizvoda sireva pod lokalnom ili međunarodnom markom što će pridonijeti boljem industrijskom položaju i omogućiti brzo prihvaćanje europskih normi, rekao je èlan uprave Lactalisa i direktor za upravljanje međunarodnim i tržištem Europe Daniel Jaouen na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljena tvrtka i njezini planovi za Dukat.

Predsjednik Uprave Dukata Mato Zadro kazao je kako je sporazumu s Lactalisom o preuzimanju 91,5 posto dionica Dukata prethodio dugotrajan proces dubinskog snimanja poslovanja i dogovori oko budućnosti razvoja kompanije te kako je Lactalis u tom procesu prepoznat kao pouzdan i poželjan investitor. Naš je zajednički cilj, kazao je Zadro, stvaranje snažne mljekarske grupacije u Hrvatskoj i regiji, a Dukat postaje baza za regiju.

Rekao je kako je sporazum s francuskom tvrtkom pozitivan za Dukat - Lactalis je obećao očuvanje ukupne proizvodnje Dukata, očuvanje zaposlenika, očuvanje alata industrije i lokalne proizvodnje, očuvanje i razvoj lokalne mliječne proizvodnje te očuvanje menadžmenta i centra koji donosi odluke u Hrvatskoj.

Zadro je ponovio kako su zadovoljni odabirom strateškog partnera te kako je Lactalis najbolji partner za daljnji razvoj Dukata, posebice u kontekstu ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

Na novinarsko pitanje koliko Lactalis namjerava uložiti u Dukat u idućem razdoblju, predstavnici Lactalisa su rekli kako još ne mogu govoriti o konkretnim brojkama. No podsjetili su kako su nedavno bili u Sireli te da će investicije ići u tom smjeru. Također su kazali kako je Lactalis industrijska grupacija koja velika sredstva ulaže u industrijske pogone te će to biti slučaj i s Dukatom.

Na pitanje je li financijska transakcija preuzimanja Dukata obavljena, odgovorili su kako je Luka Rajić tek sredinom ožujka donio odluku da Lactalis postane strateški partner te kako bi transakcija trebala biti realizirana do kraja lipnja.

Inače, Lactalis je druga u svijetu vodeća grupa za proizvodnju mlijeka i mliječnih proizvoda te prvi proizvođač sireva u Europi. Godišnje preradi 7,8 milijardi litara mlijeka, a u ovoj godini planira ostvariti 9 milijardi eura prometa.