Midhat Čehajić
0

"Kvalitet predodređuje uspješnost biznisa"

FENA
"Bez kvaliteta nema biznisa", poruka je sa Treće konferencije kvaliteta u BiH o temi "Oslobodimo sinergiju povezivanja" koja je danas završena na Jahorini.

Predsjednik Organizacionog odbora Treće konferencije kvaliteta Midhat Čehajić kazao je Feni da su učesnici ovog dvodnevnog skupa definisali zajednički stav prema kojem je ''BiH osuđena na kvalitet'' jer, kako je pojasnio, BiH bez kvaliteta ne može dalje, zato što bez kvaliteta nema uspjeha u biznisu.

Bitan zaključak konferencije odnosi na potrebu pripreme programa kvaliteta i uvođenja nagrade za kvalitet na nivou BiH.

"Ove godine, prvi put, na konferenciji bile su uključene sve institucije koje su nadležne za problematiku kvaliteta u BiH, što se značajno odrazilo i na uspjeh ovog skupa, čiji je pokrovitelj bilo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH'', rekao je Čehajić po završetku konferencije.

Treću konferenciju kvaliteta BiH jučer je otvorio ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mladen Zirojević, koji je kazao da sadržaj i tematika tog skupa garantuju efikasnije stvaranje kvalitetnijeg poslovnog okruženja u BiH.

Zirojević je istakao da Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa značajnu pažnju posvećuje upravo koordinaciji rada instuticija, čija je prevashodna djelatnost postavljanje i kontrola kvaliteta u BiH u skladu sa evropskim standardima.

Organizatori konferencije bili su Asocijacija za kvalitet u BiH i Vanjskotrgovinska komora BiH.

Asocijacija za kvalitet u BiH je udruženje koje se bavi pokretanjem, koordinacijom i organizacijom akrtivnosti na planu unapređenja kulture kvaliteta u svim oblastima ljudskog stvaralaštva i u skladu sa domaćim i međunarodnim standardima.