Trgovci zadovoljni uprkos krizi
0

FOTO / Kvadrat stambenog prostora u Sarajevu i Neumu i do 5.000 KM

Piše: E. G.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Trgovci nekretninama, bez obzira na finansijsku krizu, ipak mogu biti zadovoljni poslom. Cijene stanova u posljednje četiri godine su u blagom padu, ali posao ipak nije išao tako loše, kažu u razgovoru za Klix.ba agenti za nekretnine iz nekoliko agencija u BiH. Kvadrat životnog i poslovnog prostora je i dalje najskuplji u glavnom gradu, ali i u Neumu.
Importanne centar (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Importanne centar (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U jednoj od vodećih bh. agencija za nekretnine Prostor iz Sarajeva, kažu da su oni čak i povećali broj uposlenika u ovoj godini te da imaju namjeru primiti nove radnike. U prvih šest mjeseci prodali su 200 nekretnina, a do kraja godine očekuju da će ih biti 400. Uglavnom se radi o stanovima, ali su se tražile i kuće, kao i poslovni prostori.

"Ne može se reći da je u ovoj godini došlo do nekog dramatičnog pada cijena nekretnina. Za prvih devet mjeseci pad cijena je bio između četiri i osam procenata. Što se tiče prodaje, ona je na istom nivou kao i prošle godine", kaže u razgovoru za Klix.ba Samir Mujagić, direktor agencije Prostor.

Neće biti velikog pada cijena

U ovoj agenciji kažu da do kraja godine očekuju pad cijena nekretnina, ali ne značajniji. Iduća godina također ne bi trebala donijeti velike promjene procjenjuju u Prostoru.

Cijene kvadrata stana u Sarajevu su i do 5.000 KM. U Starom Gradu i Centru kvadrat u starogradnji košta od 2.000 do 2.500 KM, dok su cijene kvadrata stambenog prostora na Grbavici, Hrasnom i Dolac Malti od 1.800 do 2.100, a novogradnja je i do 2.400 KM. Idući od centra grada prema Ilidži cijene su niže.

"Mislim da je najskuplji kvadrat stana koji je do sada prodan u Sarajevu, mislim da je u Importanne centru i koštao je oko 5.000. Najskuplje što trenutno imamo u prodaji su stanovi u ulici Koševo. Zgrada je udaljena nekoliko minuta hoda od BBI centra i cijena je 5.000 KM po kvadratu sa PDV-om. Radi se novogradnji", kaže Mujagić.

Za razliku od Sarajeva nešto niže cijene stanova su u Tuzli, gdje je u centru grada kvadrat u starogradnji od 1.500 do 2.000, a novogradnja je od 1.700 do 2.100 što zavisi i od kvaliteta gradnje.

Ulica Koševo (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Ulica Koševo (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Banjalučani će, ukoliko se odluče za kupovinu stana, izdvojiti od 1.400 do 2.500 KM za kvadrat stana. Stanovi čiji kvadrat košta 2.500 su nešto što se smatra ekskluzivnim. Prodaja nije loša, ali se kriza ipak osjeti, kaže direktor agencije Nekretnine Banja Luka Nemanja Vujčić. Mnogi mladi bračni parovi u ovom gradu kupuju stanove jer Investiciono-razvojna banka sada daje povoljne kredite za njih.

Potražnja veća od ponude

"Ako ekonomska situacija ostane ovakva kakva je sada neće biti prostora za daljnji pad cijena. Izgradnja novih stanova je dosta usporila, ponuda je pala i to je jedan od razloga zašto će se cijene zadržati. Cijene starih stanova jesu pale, ali se i tu približavamo nekoj donjoj granici. Teško je predvidjeti kako će biti u idućoj godini, ali u Banjoj Luci treba početi izgradnja i nekih novih zgrada i pretpostavljam da će tu cijena kvadrata biti od 2.100 do 2.300 KM", kaže Vujčić.

Trgovci nekretninama ističu da su najbolje zarađivali i prodavali u 2008. godini, dok je tokom 2010. došlo do gotovo potpune stagnacije. Bar je tako kada je u pitanju Mostar. Ovaj grad je specifičan i po tome što je potražnja puno veća od ponude, kaže agent za nekretnine u agenciji Kartel Almin Kovač.

"Polovni stanovi su između 1.300 do 1.700 KM, dok je novogradnja od 2.000 pa naviše. U prigradskim naseljima cijene kuća su u padu, osim u Blagaju, jer je on turistički zanimljiv", kaže Kovač.

Kupci su zainteresirani i za nekretnine u jedinom bh. gradu na moru. Novi apartmani koji su u izgradnji već su rasprodani. Kovač ističe i to da su kuće precijenjene i da među njima ima onih koje se bezuspješno prodaju već godinama.

Za nekretninu u Neumu ipak morate imati deblji novčanik. U zavisnosti od zone, odnosno udaljenosti od mora, cijene dostižu i 5.500 KM po kvadratu, što je potrebno izdvojiti ako namjeravate kupiti nekretninu odmah uz morsku obalu.