biznis
0

Kuvajt: Cijena nafte će ostati ispod nivoa od 115 dolara

FENA
Očekuje se da će se do sredine godine cijena sirove nafte održati na nivou između 100 i 115 dolara za barel (oko 159 litara), osim u slučaju da dođe do "iznenađenja ili geopolitičkih promjena", izjavio je u utorak kuvajtski ministar za naftu, Mohamed al-Baseri.

On je dodao da sve ukazuje da je tržište nafte trenutno uravnoteženo i da cijena "tečnog zlata" odgovara i potrošačima i proizvođačima, prenosi AFP.

Al-Baseri je takođe iznio podatak da "kuvajtska proizvodnja uglavnom stagnira na nivou od oko tri miliona barela na dan".

U utorak je član upravnog odbora kuvajtske naftne kompanije Kuwait Petroleum Corporation Ali al-Hadžeri izjavio da bi cijena tog energenta mogla da poraste na čak 160 dolara za barel, ukoliko tenzije oko embarga izvoza iranske nafte ne popuste ili ako dođe do konflikta, ali je dodao da se taj nivo cijene ipak ne bi održao na duži period.

Evropska unija je uvela embargo na izvoz iranske nafte, dok je zvanični Teheran više puta upozorio da će blokirati Hormoški moreuz, strateški put za izvoz nafte iz Persijskog zaliva, ukoliko mu se ne dozvoli izvoz te sirovine.