Koridor 5c
0

Kuvajćani žele gradnju dionice Kakanj - Donja Gračanica

FENA
Predstavnici Kuvajtskog razvojnog fonda i Ministarstva transporta i komunikacija BiH danas su posjetili sjedište Vlade Zeničko-dobojskog kantona, a tema razgovora bila je gradnja dionice autoputa 5c kroz Zeničko-dobojski kanton.

Cilj posjete ZDK-u bila je procjena projekta izgradnje podionice Drivuša-Klopče te obilazak gradilišta i razmatranje nacrta kreditnog sporazuma.

Prema informaciji iz ZDK-a, Waddah C. Chehadeh, savjetnik Kuvajtskog razvojnog fonda, izjavio je da je namjera kuvajtske delegacije bila da dobiju izgradnju barem jedne podionice, a sada se ukazala prilika da se uradi i jedna cjelovita dionica koridora 5c na teritoriji Zeničko-dobojskog kantona, na potezu Kakanj-Donja Gračanica.

"Waddah C. Chehadeh je istakao da je ovo četvrti projekt Kuvajtskog fonda u BiH te izrazio nadu da će nakon finansiranja dijela autoputa kroz BiH, ovaj fond učestvovati i u mnogo više projekata izgradnje u našoj zemlji. Namik Kupusović, pomoćnik ministra transporta i komunikacija BiH, istakao je da su zbog kooperativnosti domaćeg stanovništva i vlasti odlučili da prvu dionicu rade na teritoriji ZDK-a. Radovi počinju 2010., a do 2012. godine trebala bi biti u cijelosti završena dionica Kakanj - Zenica. Vrijednost radova koje će finansirati Kuvajtski razvojni fond na dodijeljenoj dionici koridora je 30 miliona eura“, saopćeno je iz Vlade ZDK-a.

Prema istom izvoru, premijer Galijašević koji je goste primio u društvu resornog kantonalnog ministra Nermina Mandre, tokom sastanka je istakao da nema bolje vijesti za privredu, ekonomiju i ukupan razvoj Zeničko-dobojskog kantona od ove o gradnji dionice auto-puta koridora 5c.

"Ovim će kompletna privreda doživjeti ogromnu ekspanziju, s obzirom na činjenicu da je ovaj kanton ujedno i najveći proizvođač cementa i željeza koji će, uz ostale proizvodne programe s područja Kantona, biti obilato korišteni prilikom izgradnje autoputa“, izjavio je premijer Galijašević, a prenijela Pres-služba Vlade ZDK-a.