Direktori Toyote
0

Kupuju isključivo vozila svoje kompanije

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Više od 2.200 Toyotinih menadžera i rukovodilaca srednjeg ranga dobrovoljno je odlučilo da do kraja marta kupi Toyotin novi automobil, u pokušaju da se zaustavi daljnji pad prodaje zbog globalne ekonomske krize, prenijela je danas agencija Kyodo.

Inicijativa je pokrenuta prošle sedmice na sastanku menadžera i nije obavezna za sve zaposlene, saopćila je kompanija Toyota.

Uprava neće provjeravati da li su direktori zaista kupili "Toyotu" niti će oni biti obavezni da kupe neki poseban model.

Neuobičajena inicijativa da se kupuju nova vozila isključivo vlastite firme potekla je 2008. iz redova višeg rukovodećeg sloja, a sada su je prihvatili i direktori nižeg ranga.

Finansijska situacija "Toyote" naglo je pogoršana zbog oštrog pada potražnje za njenim vozilima u inostranstvu i kompanija prvi put očekuje rekordan operativni manjak u poslovnoj godini koja se završava u martu.

Domaća prodaja u novembru 2008. pala je 27,6 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine, na oko 108.000 jedinica, a što je najniži nivo od oktobra 1976.