Najbogatiji Luksemburg
0

Kupovna moć u BiH tri puta manja od prosjeka EU

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Prosječna kupovna moć u svim zemljama zapadnog Balkana je ispod prosjeka EU, podaci su Eurostata.

Kupovna moć BiH veoma je niska i za 70 posto je slabija od prosječne kupovne moći EU. Slijedi Albanija koja ima za jedan bod lošiju kupovnu moć.

Srbija je 65 posto ispod evropskog prosjeka, Crna Gora 60 posto, dok Turska ima 52 posto evropskog prosjeka kupovne moći.

Najbolja situacija je u Hrvatskoj koja je 39 posto ispod prosječne kupovne moći EU. 

Evropski prosjek u kupovnoj moći je Španija, Italija i Kipar. 

Najbogatija zemlja EU je Luksemburg, a najsiromašnija Bugarska, podaci su Eurostata, koji je izračunao bruto nacionalni proizvod po glavi stanovnika izraženog u kupovnoj moći. 

Luksemburg i Holandija imaju kupovnu moć jednu trećinu iznad prosječne kupovne moći građana EU. Nešto manje, jednu četvrtinu iznad prosjeka EU, imaju Danska, Irska, Austrija, Švedska. Slijede Njemačka, Belgija, Finska i Velika Britanija, čija je kupovna moć od 10 do 12 posto iznad evropskog prosjeka.
Deset odsto iznad evropskog prosjeka kupovne moći je i i kandidatska zemlja Island, koja krajem mjeseca otvara prvo poglavlje pregovora. 

Zemlje eurozone imaju za osam posto veću kupovnu moć nego države koje se ne služe zajedničkom evropskom valutom. Ispod evropskog prosjeka od 10 do 20 posto su Slovenija, Malta, Grčka, Portugalija, Češka.

Slovačka je oko 25 posto od evropskog prosjeka. Slijede zemlje koje su od 35 do 40 posto ispod evropskog prosjeka, a to su Estonija, Mađarska, Poljska, Latvija i Litvanija. 

Rumunija i Bugarska su 55 posto ispod evropskog prosjeka.