biznis
24

Kuba: Nekoliko državnih firmi prešlo na kapitalistički sistem poslovanja

Anadolija
U 12 kubanskih državnih preduzeća uvedeno je poslovanje na tržišnim principima, kao dio reformi pokrenutih u cilju jačanja privrede te komunističke zemlje.

Vladin plan prelaska na tržišnu ekonomiju obuhvata velike državne firme iz sektora crne metalurgije, kao i fabrike za proizvodnju parfema, soli i baterija za automobile.

Ipak, državni mediji pišu kako će se pomenuta preduzeća morati sama pobrinuti oko slobodnog plasmana proizvoda na tržištu.

Ova mjera je trenutno u eksperimentalnoj fazi, a od januara 2014. godine mogla bi da se primjenjuje i na ostala državna preduzeća na Kubi.

Predviđeno je da pomenute firme imaju obavezu da prodaju na veliko višak proizvoda ostalim kubanskim firmama nakon što ispune ugovoreni izvoz.

Kubanski državni mediji navode da ova mjera ima za cilj povećanje prihoda preduzeća, investicija i plata radnika u toj zemlji.

Inače, vlada Kube posjeduje i upravlja sa više od 90 posto preduzeća u zemlji i većinski je vlasnik kapitala u mješovitim firmama sa stranim kapitalom.

Predsjednik Kube Raul Kastro pokrenuo je reforme po ugledu na sovjetski ekonomski model iz 1980-tih godina kako bi se omogućila veća autonomija državnim firmama.