Evropska komisija
0

Kršenje obaveza prema CEFTA sporazumu

SRNA
Delegacija Evropske komisije u BiH smatra da bi usvajanje zakona koji se odnosi na poljoprivrednu proizvodnju, a kojeg trenutno razmatra parlament BiH, bilo jasno kršenje obaveza BiH prema CEFTA sporazumu i da bi to bilo za žaljenje.

U saopštenju Delegacije Evropske komisije u BiH navodi se da bi ovaj zakon, ukoliko se donese, doveo do uvođenja visokih carinskih tarifa za poljoprivredne proizvode uvezene iz nekih od susjednih zemalja BiH, posebno Hrvatske i Srbije.

"Građani BiH biće ti koji će na kraju plaćati visoke cijene u trgovinama zbog nedostatka tržišne konkurencije", ističu iz Delegacije Evropske komisije.  

U saopštenju se navodi da bi to dovelo u pitanje i opredijeljenost BiH prema Procesu stabilizacije i pridruživanja, koji ističe važnost dobre regionalne saradnje i posebno napominje dobro provođenje CEFTA sporazuma, kao važnog elementa. 

Evropska komisija poziva BiH da ponovo razmotri ovu planiranu mjeru i podsjeća da BiH, kao jedna od strana u sporazumu CEFTA, treba da rješava sporna pitanja sa drugim stranama koristići mehanizme koji su raspoloživi u okviru CEFTA.	

Zakon o zaštiti domaće proizvodnje prošao je u prvom čitanju  u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, u ponedeljak, 27. aprila, a ranije ga je podržao Predstavnički dom.

Poslanik u Evropskom parlamentu Doris Pack tokom posjete Sarajevu pozvala je visokog predstavnika Valentina Incka da reaguje ukoliko bude usvojen zakon o zaštiti domaće proizvodnje.