U 2008. godini
0

Kroz naplatno mjesto Jošanica prošlo 2,9 miliona vozila

FENA
Kroz naplatno mjesto Jošanica na autocesti Sarajevo - Zenica od 1. juna, kada je uspostvaljen sistem, do decembra 2008. je prošlo 2.890.278 vozila, od kojih je većina (81,5 posto) iz prve kategorije za koje se cestarina plaća 1,50 KM.

Najveći promet zabilježen je u augustu, a najmanji u novembru, dok je dnevni najintenzivniji petkom, a najslabiji nedjeljom.

"Koliko god se cijena cestarine od 1,50 KM u početku činila preniska ili previsoka, rezultati iz 2008. pokazuju da je ona prihvatljiva za sve kategorije stanovništva. Urađene ankete kod korisnika autoceste pokazale su da 96 posto ispitanika podržava uvođenje i visinu autocestarine", navodi se u izvještaju o radu sistema naplate od 1. juna do 31. decembra 2008. Federalne direkcije za izgradnju, upravljanje i održavanje autocesta koji je Vlada FBiH prihvatila na posljednjoj sjednici.

Ukupan javni prihod ostvaren u otvorenom sistemu naplate cestarine u 2008. iznosio je 6.443.180 KM, a prosječni mjesečni prihod bio je 920.454 KM što je za 84,1 posto više od planiranog mjesečnog prihoda u 2008.

Evidentno je da ovakav otvoreni sistem naplate cestarine može osigurati minimalne prihode od 10 miliona KM godišnje, ali i da predstavlja dobru osnovu za uvođenje zatvorenog sistema naplate na dionici autoceste Jošanica - Kakanj, dužine 37 km.

Uvođenje zatvorenog sistema naplate cestarine na ovoj dionici, kako se dodaje u izvještaju, osiguralo bi minimalne javne prihode u visini od 20 do 25 miliona KM godišnje što bi već predstavljalo kvalitetnu osnovu i za kreditno zaduženje za finansiranje izgradnje novih dionica autoceste.

Federalna direkcija autocesta je već pokrenula izgradnju bočnih naplatnih mjesta Podlugovi i Visoko, a uskoro će pokrenuti i izgradnju montažno-demontažnog naplatnog mjesta Kakanj.

Očekuje se da bi zatvoreni sistem naplate cestarine mogao početi rad u drugoj polovini 2009.