biznis
0

Kriza svjetske ekonomije i moguće posljedice za BiH

FENA
Ekonomski fakultet u Sarajevu, u saradnji sa Privrednom komorom Kantona Sarajevo i Društvom ekonomista BiH, u srijedu, 14. maja, organizira okrugli sto o temi "Kriza svjetske ekonomije“.

Ovaj skup bit će održan u prostorijama Privredne komore Kantona Sarajevo, a uvodničar će biti dekan Ekonomskog fakulteta prof. dr. Muris Čičić.

Skupu će prisustvovati brojni ekonomisti, privrednici i predstavnici akademske zajednice, a bit će razgovarano o porastu cijena osnovnih životnih namirnica u BiH, padu cijena nekretnina u SAD-u , debalansu na svjetskom monetarnom tržištu, inflatornim kretanjima, hipotekarnimim krizama, te općenito o ekonomskoj krizi u svijetu.

Kako ističu iz Komore, za ekonomije u razvoju, koje zavise od finansija razvijenog svijeta, a, kao što je i bh. ekonomija, postoji velika opasnost. One bi mogle doći u veliki deficit, što može dovesti do pada vrijednosti valute, a potom i do recesije, pa je, stoga, okrugli sto realna prilika da se počne značajnije razgovarati o ovoj problematici u BiH.