Stav banaka u BiH
0

Kreditni rejting i kriza u Evropi ne daju prostora za jeftinije kredite

SRNA
Smanjenja kamatnih stopa na kredite koje nude banke u BiH teško da će biti u dogledno vrijeme, imajući u vidu ekonomsku situaciju u Evropi i kreditni rejting zemlje.

"Trenutna ekonomska i politička situacija u BiH, usljed koje je smanjen i kreditni rejting zemlje, umnogome otežava poziciju BiH na međunarodnim tržištima kapitala i pristup izvorima kapitala, te podiže cijenu kapitala za domaće tržište", rečeno je Srni u Raiffeisen banci.

Uz to, kretanje kamatne stope određeno je, prije svega kretanjima na tržištu, a ekonomska situacija na tržištu EU, posebno promjena bankarske regulative i oskudnost kapitala, ne govori u prilog bilo kakvom smanjenju. 

U Raiffeisen banci kažu da se plasman kredita kod njih odvija uobičajenom dinamikom, uz redovne sezonske oscilacije, ali da je to još uvijek ispod nivoa od prije nekoliko godina. 

Međutim, Hypo banka u BiH je u 2011. godini zabilježila rast novoodobrenih kredita veći od 40 odsto u odnosu na 2010. Oni to objašnjavaju povoljnim i znatno nižim kamatnim stopama u odnosu na tržišnu ponudu.

"Hypo banka je nudila brojne namjenske i nenamjenske kreditne proizvode tokom 2011. godine uz izuzetno povoljne i znatno niže kamatne stope u odnosu na tržišnu ponudu. Ista poslovna politika biće u primjeni i tokom ove godine", rekli su Srni u ovoj banci.

I u Novoj banci kažu da su prošle godine značajno snizili kamatne stope na kredite i napominju da kamatna stopa po kreditima uglavnom zavisi od visine kamatnih stopa po kojima banka pribavlja sredstva.
"U akcijskoj ponudi Kreditni talas našim klijentima nudimo nenamjenske, zamjenske i robne kredite sa kamatnim stopama već od 6,8 odsto, koje su fiksne za cijeli period otplate kredita, uz rokove do 15 godina", kažu u Novoj banci.

U ovoj banci su zadovoljni interesovanjem klijenata, a u toku januara su odobrili 400 partija kredita, odnosno 8.000.000 KM.

Građani BiH, i pored aktuelne krize u Evropi, najviše štede u euru - više od 60 odsto štednje je u toj valuti.

"Štednja u evrima, kao i u ostalim valutama, bilježi blagi porast, što je u skladu sa poslovnom strategijom banke", kažu u Raiffeisen banci.

U Hypo banci BiH je krajem 2011. godine štednja iznosila oko milijardu KM. Više od 90 odsto štednje je u damaćoj valuti i evru, odnosno od ukupne štednje građana u Hipo banci više od 60 odsto je u evrima. 

Klijenti Nove banke takođe najčešće štede u evrima - 63 odsto, dok u KM štedi 35 odsto, a u ostalim valutama dva odsto klijenata.
U Novoj banci je od početka 2011. godine oročeno oko 126 miliona KM i sklopljeno 7.500 novih ugovora. 

Naležni ističu da je tome je doprinijela marketinška kampanja koju su organizovali pod nazivom Tri ključna razloga za štednju i u kojoj su klijentima ponudili fiksne kamatne stope koje se kreću do 5,5 odsto.