SAD
0

Kreditne kartice - skupo kupovno sredstvo

FENA
Foto: AP
Foto: AP
U Sjedinjenim Državama sve se više čuju pozivi na strožu vladinu kontrolu kreditne industrije, posebno dijela koji se odnosi na kreditne kartice. One se u ovoj zemlji uvelike reklamiraju i nude poštom i u dućanima kao ‘kupovni alat’ koji pruža ekonomsku moć. Ali – uz visoku cijenu, navodi Glas Amerike.
  1. godine Amerikanci su u kreditnim karticama dugovali ukupno 800 milijardi dolara. Danas taj dug iznosi oko 968 milijardi. Prosječna kamata za kreditne kartice trenutno iznosi 13 i pol posto. Kritičari kreditnih kartica kažu da su banke omogućile svojim klijentima da to njih dođu na prejednostavan način. No, tome bi sada mogao doći kraj. Naime, kriza na tržištima stambenih kredita počela je utjecati i na industriju kreditnih kartica. Plaćanja sve više kasne, naknade za kasna plaćanja bankama donose sve veće profite, a zakašnjele otplate obično nose sa sobom i velika dugovanja.

Američka Centralna banka izvještava da su dvije trećine američkih banaka nedavno pooštrile zajmovne uvjete. Mnogi su se potrošači požalili, na primjer, da im je maksimalni dozvoljeni limit na kreditnim karticama smanjen bez upozorenja.

Neke zakonodavce zabrinjava što vlasnici kartica nemaju dovoljnu zaštitu od onog što kritičari nazivaju zlouporabnom praksom. To su postupci poput povećanja kamatne stope zbog, recimo, propuštenog plaćanja mjesečne rate ili drugog duga. Osim toga, banke mogu povećati šanse za zakašnjelu otplatu mijenjajući datum mjesečne otplate za kreditne kartice.

Iako ova industrija ne vidi potrebu za novim pravilima, Kongres već neko vrijeme razmatra prijedloge zakona kojima bi se povećala zaštita vlasnika kartica.

Inače, 82 posto američkih građana smatra da kreditne kartice pružaju korisne usluge. Međutim, većina od 58 posto njih kaže da ne vjeruje kompanijama koje izdaju kreditne kartice. A troje od četvero misle da bi vlada trebala povećati kontrolu nad ovom industrijom. Ovo su neki od nedavno objavljenih rezultata anketa provedenih diljem zemlje u kojima je anketirano tisuću odraslih osoba.

Troje od četvero Amerikanaca misli da uvijek postoji neki uvjet koji kreditnu karticu čini manje privlačnom nego što je to pokušala učiniti kreditna kompanija. A nešto više od polovine ispitanih kaže da je imalo karticu koja nije bila tako dobra kao što su očekivali.

No, gotovo 80 posto ih je reklo da prije potpisivanja ugovora o kreditnoj kartici nitko zapravo ne čita odredbe iz tog ugovora.