"Možemo i niže"
0

Kozarić: Smanjenje kreditnog rejtinga bilo je očekivano

SRNA
Kemal Kozarić
Kemal Kozarić
Guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić rekao je da je bilo realno očekivati smanjenje kreditnog rejtinga BiH, ističući da država, osim što trpi posljedice dešavanja u svijetu i Evropi, ima i unutrašnjih problema.

Kozarić je naglasio da su procjene međunarodnih finansijskih institucija prilično ozbiljne i upozoravajuće, te da se, ako se uzmu u obzir svi faktori, spoljašnji i unutrašnji, može očekivati da naredna godina bude teža od ove.

"I ovaj rejting stavljen je na posmatranje uz mogućnost daljnjeg snižavanja ako ne budu usvojeni budžeti, što može, prema ocjeni analitičara, dovesti u pitanje servisiranje obaveza države", rekao je Kozarić. 

Prema njegovim riječima, teško je očekivati smanjenje kamatnih stopa u BiH s obzirom na turbulencije u eurozoni i očekivano smanjenje priliva stranog kapitala. Kozarić je naveo da postojeći regulatorni okvir i nadzor nad bankama onemogućavaju brzi, nenadani i obiman odliv kapitala iz bankarskog sektora, ali da je njihova buduća ekspanzija u sadašnjim uslovima prilično neizvjesna. 

Govoreći o tome da li se u BiH razmatra slična mogućnost kao što je nedavni dogovor lidera EU o dokapitalizaciji banaka prema kojem će one do polovine 2012. godine morati da obezbijede rezerve kapitala od devet posto da bi se zaštitile od mogućih gubitaka, Kozarić je istakao da su zahtjevi BiH u pogledu kapitalizacije mnogo viši nego u EU, zbog čega nije bilo potrebe za nametanjem novih viših zahtjeva. 

Kozarić je poručio da bi bilo dobro da budu riješena pitanja kao što su usvajanje budžeta za iduću godinu i formiranje Vijeća ministara da bi svi mogli da se posvete ekonomskim pitanjima i standardu građana. 

Međunarodna agencija "Standard and Poors" snizila je kreditni rejting BiH sa "B plus" na "B", uz stavljanje rejtinga na posmatranje s mogućim negativnim implikacijama. U izvještaju ove agencije navodi se da snižavanje kreditnog rejtinga odražava mišljenje analitičara ove agencije da je politička fleksibilnost oslabila uz sve gore političko okruženje, što se vidi i u smanjenim izgledima za rješavanje političke krize u BiH.