biznis
0

Kozarić: Centralna banka BiH ne može biti fiskalni agent samo jednog entiteta

FENA
Centralna banka BiH djeluje kao fiskalni agent za cijelu BiH a ne samo za jedan od njenih entiteta ili za Distrikt Brčko, izjavio je u četvrtak guverner Centralne banke Kemal Kozarić na konferenciji za novinare u Sarajevu, sazvanoj povodom izdavanja obveznica u Republici Srpskoj za staru deviznu štednju.

Kozarić je podsjetio da je na nivou države donesen zakon o rješavanju unutrašnjeg duga i da je u tom zakonu predviđeno da ministarstvo finansija i trezora uime BiH izdaje vrijednosne papire i obveznice za oba entiteta kao i za Distrikt Brčko. Jedan entitet je, međutim, u međuvremenu donio svoj zakon o unutrašnjem dugu i pokušao je da riješi na svoj način taj problem pa je Ministarstvo finansija i trezora pokrenulo ustavni spor da se pokuša utvrditi ustavnost usvajanja takvog zakona pred Ustavnim sudom BiH.

Kako je rekao Kozarić, takva situacija je stvorila dva pravna problema - prvi je pravno opravdanje takvog poteza, a drugi što je Ministarstvo finansija i trezora odlučilo da izda obveznice za Federaciju i Distrikt Brčko.

"Centralna banka je donijela odluku da ne može biti fiskalni agent samo za jedan entitet i smatramo da na ovaj način nisu izdati vrijednosni papiri za cijelu Bosnu i Hercegovinu. Upozoravali smo na ovakvu situaciju, ali nismo bili saslušani. Mislim da bi bilo mudro da se sačeka odluka Ustavnog suda, i ako se Republika Srpska vrati u cijeli proces, mi smo spremni da budemo fiskalni agent za cijelu BiH", izjavio je Kozarić.

On je istaknuo da je Centralna banka serviser svim građanima BiH i želi da svi građani budu u ravnopravnom položaju, i kako je kazao, "ovakva asimetrična rješenja za nas nisu rješenja i mi nećemo da budemo dio te igre".

Na novinarsko pitanje da li ovakva situacija znači da će građani Federacije ostati bez obveznica, Kozarić je izjavio da građani u Federaciji moraju pričekati na presudu Ustavnog suda da bi se konačno definirala pozicija entiteta i Centralne banke u procesu izdavanja obveznica i vrijednosnih papira.