biznis
2

Kotzias: SAD žele spriječiti izgradnju Turskog toka

FENA
Grčki ministar vanjskih poslova Nikos Kotzias, koji je u posjeti Sjedinjenim Američkim Državama, rekao je da je SAD spreman dati Grčkoj protuponudu u zamjenu za odustajanje od predloženog produživanja ruskog gasovoda Turski tok, izvještava Makedonska informativna agencija (MIA).

"Gazprom nam je dao vrlo dobru ponudu", rekao je Kotzias, dodajući da mu je američki državni sekretar John Kerry rekao da je SAD spreman dati protuponudu.

Izjavio je to nakon što se sastao sa sekretarom Kerryjem i savjetnicom za nacionalnu sigurnost Susan Rice, dok se grčki premijer Alexis Tsipras sastao s izvršnim direktorom Gazproma Aleksejem Milerom u Atini.

Gazprom planira izgraditi veliki plinovod ispod Crnog mora do evropskog dijela Turske, a potom ga produžiti kroz Grčku, Makedoniju, Srbiju i Mađarsku, sve do najvećih evropskih tržišta.

Plinovod bi trebao zaobići ratom zahvaćenu Ukrajinu, koja je trenutno glavna tranzitna zemlja za ruski plin na putu ka Evropi.

Njemački mediji izvijestili su da će Rusija biti spremna ponuditi nekoliko milijardi eura Grčkoj kao akontaciju na prihode koji bi se generirali produljenjem Turskog toka preko Balkana, a to je novac koji bi itekako dobrodošao Grčkoj u vrijeme kada ona troši svoje posljednje novčane rezerve.

Govoreći za Associated Press, Kotzias je rekao da bi Gazpromov ugovor na period od 10 godina značio da će Grčka dobijati ruski plin po znatno sniženim cijenama, uz već spomenuti avans.

Kotzias je dodao da će Amos Hochstein, posebni izaslanik državnog sekretara SAD-a za međunarodne energetske poslove, posjetiti Atinu u narednih nekoliko dana da bi se razgovaralo o ovom pitanju.

Nova grčka vlada dobija snažnu prorusku struju, posebno s imenovanjem Kotziasa, koji ima prijateljski odnos s ruskim nacionalistom, novinarom Aleksandrom Duginom.