Posao vrijedan 176 miliona eura
0

Koridor 5C: Turci grade dionicu autoputa Vlakovo - Lepenica

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Ministar prometa i komunikacija Vlade Federacije Bosne i Hercegovine Enver Bijedić potvrdio je za agenciju Anadolija da će turska kompanija "Cengiz Insaat Sanayi ve Ticaret" dobiti posao izgradnje dionice autoputa Vlakovo - Lepenica na Koridoru 5C, vrijedan 176 miliona maraka.

Ugovor bi iduće sedmice trebali potpisati direktor "JP Autoceste FBiH" d.o.o. Mostar Ensad Karić i generalni direktor kompanije "Cengiz Insaat" Kemal Unluer. Ovo će biti najveći ugovor za gradnju autoputa koji je do sada dodijeljen u Bosni i Hercegovini.

Projekt će se, kazao je Bijedić, finansirati kreditom Europske investicijske banke (EIB).

"Evropska investicijska banka je dala saglasnost da Turci budu izvođači. Pošto se u ovom slučaju koristi novac Evropske investicijske banke, moramo praktično raditi po stranim zakonima o javnoj nabavci. Očekujemo da će iduće sedmice biti potpisan ugovor. Pokušat ćemo da što više domaćih kompanija uključimo u ovaj projekt i da one, zajedno s turskom firmom, rade na toj dionici Koridora 5C, odnosno da što više domaćih radnika i kompanija bude uposleno. Želimo, dakle, da dvije trećine posla na dionici dobiju i domaće kompanije koje će biti podizvođači ili partneri sa "Cengiz Insaat", kazao je Bijedić za agenciju Anadolija.

Dionica Vlakovo - Lepenica, južno od Sarajeva, duga je deset kilometara.

Turska firma "Cengiz Insaat", također, gradi dvije susjedne dionice, i to Lepenica - Suhodol i Suhodol - Tarčin. Potpisivanjem novog ugovora, vrijednost radova firme "Cengiz Insaat" u BiH, na tri dionice, iznosit će oko 370 miliona eura.

Ponude za gradnju dionice Vlakovo - Lepenica dali su "JV Impresa Pizzarotti & Salini S.p.A" iz Italije, i to u iznosu od 154.561.300 eura i "Cengiz Insaat" s iznosom od 172.601.280 eura. Također, "Viadukt" iz Hrvatske je dao ponudu vrijednu 190.197.747 eura, a "Strabag" iz Austrije ponudu od 213.405.658 eura. No, nakon provjera utvrđeno je da ponuda Italijana, koja je bila najniža, nije u skladu s projektnom dokumentacijom, pa je prihvaćena ponuda "Cengiz Insaat".

Kompanija "Cengiz Insaat" je stekla veliko povjerenje u BiH, s obzirom na ozbiljnost koju je pokazala tokom ranijih radova na Koridoru 5C, gdje njihova gradnja autoputa napreduje čak i brže nego što je planirano.

"Cengiz" je kompanija koja je osnovana 1980. godine. Njen vlasnik je Mehmet Cengiz, jedan od najbogatijih Turaka. U okviru holdinga "Cengiz" posluje 12 kompanija.

Aktivni su na pet svjetskih kontinenata, a do sada su u oblasti građevinarstva realizirali poslove vrijedne čak sedam milijardi američkih dolara. Obavili su mnogo vrijednih poslova u Azerbejdžanu i Bugarskoj, a spomenuta turska kompanija je u Antaliji izgradila i najveći turski hotel.