Najzahtjevniji objekt na poddionici
0

Koridor 5C bogatiji za novi most građen posebnom tehnologijom

Klix.ba
Uspješno je završena izgradnja mosta 3 na poddionici Koridora 5C Drivuša - Gorica. Ovaj most je specifičan po tome što je to prvi most u BiH rađen sistemom postupnog naguravanja.

Tehnologija izgradnje je takva da se na jednoj strani mosta izgradila tehnološka stanica na kojoj se vršilo betonitanje punog profila mosta po segmentima dužine 21,5 metar, a sistemom postepenog naguravanja rasponske konstrukcije preko izgrađenih stubova izvršila se izgradnja osnovne konstrukcije mosta.

Radi se o dva mosta od kojih je jedan dug 510 metara, a drugi 420 metara. Ukupna vrijednost izgradnje mosta 3 iznosi 15.039.525,00 KM.

Izgradnja poddionice Drivuša - Gorica povjerena je bh. konzorciju u sastavu: ŽGP d.d. Sarajevo, Euroasfalt d.o.o. Sarajevo, Hidrogradnja d.d. Sarajevo, GP Put d.d. Sarajevo. U okviru navedene poddionice izgradnja mosta 3 povjerena je domaćoj kompaniji ŽGP d.d. Sarajevo.

Projektantska kuća Divel iz Sarajeva je dizajnirala ovaj tehnički najzahtjevniji objekat na poddionici Drivuša - Gorica.

Izgradnjom mosta sistemom postupnog naguravanja domaća kompanija stekla je reference za izgradnju mostova na ovaj specifičan sistem.

Cjelokupni završetak izgradnje poddionice Drivuša - Gorica je maj ove godine. Završetku poslova prisustvovali su predstvanici JP Autoceste FBiH na čelu s direktorom Ensadom Karićem, ministar komunikacija i prometa Damir Hadžić, te direktor ŽGP d.d. Sarajevo Asim Nanić.