biznis
0

Korak ka integraciji tržišta kapitala u BiH

FENA
Raiffeisen banka postala je prva banka ovlaštena za obavljanje poslova skrbništva nad vrijednosnim papirima na cjelokupnoj teritoriji Bosne i Hercegovine.

Raiffeisen banka dobila je danas dozvolu Komisije za hartije od vrijednosti Republike Srpske za obavljanje skrbničkih poslova u ovom entitetu.

Prema riječima Snježane Tolić, direktorice Sektora sredstava i finansijskih tržišta, Raiffeisen banka u saradnji s entitetskim komisijama za vrijednosne papire stvara uvjete za nastavak svoje poslovne politike kojom, uprkos zakonskim preprekama i dupliciranju zakonskih i nadzornih tijela, prvenstveno želi unaprijediti poslovanje između dva entiteta i doprinijeti integraciji tržišta kapitala u BiH.

Mogućnost pružanja usluge skrbništva u oba entiteta u BiH samo je jedan od načina da se pospiješi konkurentnost i razvoj tržišta kapitala u BiH i u narednom periodu osigura veći priliv stranih investicija.

“Važno je napomenuti da tržište kapitala kanalima ulaganja u infrastrukturu, finansijske institucije i obrazovanje utiče na brži ekonomski rast, te omogućava da se i realni i finansijski sektor ekonomije paralelno razvija”, ističe Tolić.

Ujedinjavanje tržišta kapitala putem pružanja usluge skrbništva omogućava stranim kao i domaćim investitorima jednostavniji i kvalitetniji pristup informacijama sa cijelog teritorija BiH, izbjegavanje zakonskih razlika između dva entiteta, jedinstven kontakt za plaćanje i namiru (settlement) transakcija sa vrijednosnim papirima na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine, te manje administrativnih problema.

Inače, Raiffeisen banka dobila je dozvolu Komisije za vrijednosne papire FBiH za obavljanje skrbničkih poslova 9. maja 2006. godine kao prva banka u Bosni i Hercegovini koja je u potpunosti zadovoljila sve uvjete propisane od Komisije.

Usto, Raiffeisen banka je 20. aprila 2006. potpisala ugovor s Registrom za vrijednosne papire FBiH o otvaranju i vođenju skrbničkog računa.

U svrhu poboljšanja efikasnosti operacija za svoje klijente na tržištu kapitala, Raiffeisen banka u saradnji sa Raiffeisen BROKERS će u skoroj budućnosti omogućiti i obavljanje brokerskih poslova u Republici Srpskoj, čime će svojim klijentima olakšati brži pristup na tržištu kapitala na Banjalučkoj i Sarajevskoj berzi, saopćeno je iz Raiffeisen banke.