Potpisan sporazum
0

Konzorcij firmi za proboj na inostrano tržište

FENA
U sjedištu Privredne komore FBiH u Sarajevu danas je potpisan Sporazum o konzorciju firmi povodom zajedničkog nastupanja u izvođenju radova na inostranom tržištu u oblasti građevinarstva, niskogradnja i visokogradnja.

Potpisnice Sporazuma o konzorciju su devet firmi: "Hidrogradnja" d.d. Sarajevo, GP "ŽGP" d.d. Sarajevo, GP "PUT" d.d. Sarajevo, "Širbegović company" d.o.o. Gračanica, "Integral inžinjering" a.d. Laktaši - Banja Luka, "Hering" d.o.o. Široki Brijeg, "Euro-asfalt" Sarajevo, "Asfaltgradnja" Visoko i "Divel" d.o.o. Sarajevo.

Inicijativa za formiranje Konzorcija došla je iz Kabineta člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića.

-Obzirom da svaka firma pojedinačno nije tehnički ni kadrovski osposobljena za neke velike projekte vani, dogovorili smo se da napravimo Konzorcij firmi. Prvi ugovor Konzorcija bit će nastup na tržištu Libijsko Arapske Džamahirije, jer su već neke bh. firme tamo ugovorile projekte, kao što je kompanija “Širbegović”, kazao je potpredsjednik Privredne komore FBiH Avdo Rapa.

Na bazi ovog ugovora snimit ćemo tehničke i kadrovske kapacitete svake od firmi, tako da možemo zajednički nastupiti na određenom području. Početkom naredne godine imamo razgovore u Libiji za neke poslove koji su već obećani, kazao je Rapa dodavši da će “Hidrogradnja” biti nosilac Konzorcija za Libiju, jer već dugi niz godina radi na tom području.

Vlasnik kompanije "Širbegović" Faruk Širbegović kazao je kako je “ovo najbolja prilika da se uđe na libijsko tržište”.

“Konkurecija je velika i tamo se stalno pojavljuju nove kompanije iza kojih stoje moćne države kako bi dobile posao na tom tržištu, i na nama je sada da pokušamo na ovaj način da uđemo na libijsko tržište i da se zadržimo tamo”, kazao je Širbegović.

Za svako pojedino područje bit će određen nosilac Konzorcija.

Potpredsjednik Privredne komore FBiH Avdo Rapa pozvao je i ostale zainteresirane kompanije iz oblasti građevinarstva da se priključe Konzorciju.