Ljubiša Vladušić
0

Konvertibilna marka nije ugrožena

SRNA
Viceguverner Centralne banke BiH Ljubiša Vladušić rekao je da konvertibilna marka nije ugrožena, ali da zbog turbulencija izazvanih recesionim procesima u svijetu trpi pritisak koji se izražava indirektno kroz dešavanja u ekonomiji, posebno u finansijskom sektoru.

On je dodao da su indirektni uticaji globalne krize na finansijski sistem i na ekonomiju u BiH već prisutni kroz tri glavna prenosna mehanizma.

"Evidentna je kreditna restrikcija, koja je prouzrokovana otežanim pristupom međunarodnim tržištima novca, rast kamatnih stopa i problem likvidnosti na duži rok, smanjenje izvoznih cijena i potrošnje, kao i smanjenje doznaka iz inostranstva", rekao je Vladušić za "Fokus".

Ističući da je bankarski sektor u BiH uprkos tome zdrav i likvidan, Vladušić je rekao da je kapitalizacija bolja nego u regionu i da iznosi 16 odsto.

On je dodao da se ne pokazuju ni znakovi pogoršanja u poslovnoj performansi i da su problemi mogući s kreditima, ali ne i sa depozitima. 

Prema Vladušićevim riječima, pored niza negativnih efekata fokusiranih na trend opadanja ekonomskih aktivnosti, dešavaju se i neki pozitivni efekti kao što je smanjenje inflacije.

Vladušić je istakao da će se ponašanja između finansijskih sistema i realne ekonomije pogoršati ukoliko se ne preduzmu adekvatne mjere i aktivnosti. 
"Moguće mjere za ublažavanje posljedica krize jesu očuvanje stabilnosti bankarskog sektora, ublažavanje posljedica na realni sketor i jačanje mreže socijalne zaštite i bolja raspodjela socijalne pomoći", rekao je Vladušić.

On je izrazio nadu da će, s obzirom da Centralna banka BiH ima na raspolaganju samo korištenje obavezne rezerve za ublažavanje pritisaka likvidnosti, raditi na tome uspješno kao i do sada.

Vladušić je istakao da su mjere podrške ekonomiji i finansijskom sektoru, koje je preduzela Vlada Republike Srpske, od ključne važnosti za ublažavanje posljedica globalne krize i da bi sljedeći korak trebalo da naprave sve institucije i lokalne zajednice u RS, koje treba ozbiljnije da se posvete reformama i njihovoj implementaciji.