Od sljedeće sedmice u BiH
0

Kontrola banaka koje su podigle kamatne stope

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Inspektori u BiH krenuće krajem sljedeće sedmice u kontrolu komercijalnih banaka koje su na nezakonit način podigle kamatne stope, rekao je zamjenik direktora Inspektorata Republike Srpske (RS) Igor Milunović.

On je izjavio Srni da će inspektori RS kontrolisati ugovore o potrošačkim kreditima građana koji su dostavljeni regionalnim inspekcijama i ombudsmanima za zaštitu potrošača.

"Inspektori će kontrolisati ugovore onih banaka čije poslovanje nije usklađno sa Zakonom o zaštiti potrošača", naglasio je Milunović i dodao da će Inspektorat izdati saopštenje kojim će pozvati građane, kojima su podignute kamatne stope da o tome obavijeste inspekcijske službe i prilože ugovore o potrošačkim kreditima.

On je rekao da će ova akcija biti paralelno vođena i na teritoriji Federacije BiH i dodao da se trenutno radi na metodologiji inspekcijskog nadzora i edukaciji inspektora.

Milunović je dodao da su juče u Jajcu vođeni razgovori sa federalnim kolegama i dogovorene mjere koje će provesti inspektori u BiH.