Daily Telegraph
0

Kontradikcije u uvođenju i primjeni eura u eurozoni

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Londonski Daily Telegraph piše u utorak o kontradikcijama u uvođenju i primjeni eura kao zajedničke valute 16 zemalja eurozone.

Nedostaci zajedničke valute pokazali su se u pravom svjetlu nakon što je prošle godine nastupila recesija. Tada se vidjelo koliko su zemlje poput Grčke, Španije i Irske nedorasle prema svojim zrelijim kolegama u Francuskoj i Njemačkoj, piše u redakcijskom komentaru Daily Telegrapha.

Umjesto da su uvele veće kamatne stope kako bi kontrolirale svoj neodrživi gospodarski rast, one to nisu učinile, pa sada plaćaju veću cijenu ekonomske krize.

Sve to je posljedica, navodi list, kriterija pod kojima su Grčka, Španija i Irska uopće primljene u eurozonu kada im je dat monetarni kredibilitet u zajednici koja bi trebalo da predstavlja ekskluzivan klub.

Tada su politički razlozi prevagnuli nad ekonomskom logikom, pa se danas osjećaju posljedice, zaključuje Daily Telegraph.

Financial Times daje analizu oporavka evropskih zemalja nakon što je u septembru prošle godine nastupila globalna kriza.

Ovaj poslovni dnevnik ocjenjuje da su se stvari od augusta ove godine poboljšale, osobito na sjeveru Evrope.

Ipak, očekuje se da bruto nacionalni proizvod EU-u u 2010. dosegne rast od samo 0,7 posto, prenosi list zabrinutost dužnosnika u Bruxellesu koji su, pak, osobito uplašeni zbog, kako navodi Financial Times, oluje koja se nadvila nad Grčkom.