biznis
0

Konsolidacija berzi širi se i na centralnu i istočnu Evropu

FENA
Globalni pritisci za konsolidaciju berzi dionica šire se i na ekonomije zemalja centralne i istočne Evrope koje brzo rastu, pa se rapidno uobličava bitka za povezivanje ili preuzimanje berzi u regionu.

Tržišta dionica u naglom usponu u zemljama poput Rumunije, Bugarske, Hrvatske i Srbije su prošle godine bila među najuspješnijim berzama, zabilježivši dvocifreni rast zahvaljujući vezama sa Evropskom unijom i rapidnom ekonomskom rastu koji je podstaknut potrošnjom, izvjestila je njemačka agencija DPA.

Dosad je oko šest evropskih berzanskih operatera ispoljilo interesovanje za kupovinu udjela od 44 posto u Sofijskoj berzi koju bugarska vlada planira da proda narednih mjeseci.

To se dešava u trenutku kada berze dionica širom jugoistočne Evrope bilježe dvocifrenu stopu rasta, pri čemu je indeks dionica prvoklasnih kompanija na maloj Sofijskoj berzi skočio za više od 300 posto tokom prošle godine, potpomognut i ulaskom Bugarske, zajedno s Rumunijom, u Evropsku uniju od ove godine.

Slovensko tržište dionica je zabilježilo rast za više od 200 posto prošle godine, jer je ta bivša jugoslovenska republika produbila ekonomsku integraciju sa zapadnom Evropom usvojivši od 1. januara euro kao zvanično sredstvo plaćanja.

"Riječ je sada o dinamici obima," kaže Lars Christensen, viši analitičar u "Danske" banci u Kopenhagenu i dodaje da berze u Varšavi, Atini, Milanu, Beču i Frankfurtu, kao i panevropska berza Euronekst sa sjedištem u Parizu, ispituju mogućnosti prodora na istok i jugoistok Evrope.

Sofijska berza već ima poslovne veze sa Bečkom berzom, a nekoliko glavnih austrijskih kompanija je već načinilo uspješan prodor u centralnu Evropu. Bečka berza ima i udio u budimpeštanskoj, a povezana je i sa bukureštanskom.

Nastojanje da se sklope novi savezi sa berzama u Ljubljani i Sofiji proističe i iz formiranja Nordijske berze sa sjedištem u Stokholmu (koja uključuje berze iz baltičkih država) i globalne borbe za kontrolu panevropske berze Euronekst, kao i Londonske berze akcija.

Uspjeh New York berze u sklapanju sporazuma sa Euronekstom, koja je operater berzi u Parizu, Amsterdamu, Bruxellesu i Lisabonu, dovest će do stvaranja nove džinovske transatlantske berze.

U međuvremenu, berzanski operateri nastoje da unovče skokovit rast akcija širom centralne Evrope tako što najavljuju planove za uspostavljanje novih veza u regionu.

Među mogućim metama za povezivanje ili preuzimanje su i varšavska i njemačka berza, operater berze dionica u Frankfurtu.

Kako je Poljska najveća ekonomija u centralnoj Evropi, Varšava ima ambicije da postane važan regionalni finansijski centar.

Varšavska berza je već preduzela korake da se pozicionira kao jedno od vodećih tržišta dionica u tom dijelu Evrope, privukavši lane na svoj listing najveći broj dionica kompanija iz regiona.

Berza u Varšavi računa da će je ove godine oko 60 kompanija izabrati za inicijalnu emisiju dionica, u poređenju sa 38 u 2006.