biznis
0

Konkurencijsko vijeće izreklo kaznu veleprodajnom centru Velpro

FENA
Konkurencijsko vijeće BiH je na posljednjoj sjednici donijelo rješenje kojim se ocjenjuje dopuštena koncentracija između privrednih subjekata Veleprodajni centar trgovina na veliko i malo d.o.o. Sarajevo Velpro i Džananović d.o.o. Zenica, koja nastaje na osnovu ugovora o poslovnoj saradnji između ovih privrednih subjekata, saopćeno je danas iz ovog vijeća.

Ugovorom o poslovnoj saradnji, Velpro preuzima u dugoročni zakup poslovne prostore kompanije Džananović d.o.o. i zaposlenike i robu u tim poslovnim prostorima.

Velpro preuzima poslovanje kompanije Džananović i njena tržišna učešća jer Džananović d.o.o. prestaje da djeluje na tržištu trgovine namalo mješovitom robom, prehrambenim proizvodima, pićem i proizvodima široke potrošnje za domaćinstvo u Bosni i Hercegovini, saopćeno je.

Konkurencijsko vijeće je utvrdilo da namjeravanom koncentracijom privrednih subjekata neće doći do sprječavanja, ograničavanja ili narušavanja tržišne konkurencije na relevantnom tržištu, s obzirom na to da se ovom koncentracijom neće značajno povećati tržišna učešća učesnika koncentracije.

Zbog nepodnošenja Prijave namjere koncentracije u zakonskom roku, Konkurencijsko vijeće je izreklo kaznu privrednom subjektu Veleprodajni centar trgovina na veliko i malo d.o.o. Sarajevo od 80.000 KM.

Također je donijelo zaključak o odbacivanju Prijave namjere koncentracije privrednog subjekta Veleprodajni centar trgovina na veliko i malo d.o.o. Sarajevo Velpro i privrednog subjekta VF Komerc d.o.o društvo za trgovinu na veliko i malo i posredništvo Sarajevo radi nepostojanja obaveze podnošenja prijave namjere koncentracije u smislu odredbi Zakona o konkurenciji.

Naime, privredni subjekt Velpro je podnio Konkurencijskom vijeću Prijavu namjere koncentracije u okviru koje je priložio pojedinačne ugovore o zakupu s privrednim subjektom VF Komerc.

Konkurencijsko vijeće je utvrdilo da je navedenim pojedinačnim ugovorima prethodio okvirni ugovor o preuzimanju poslovanja i dugoročnom zakupu zaključen između Agrokora d.d. Zagreb i VF Komerca d.o.o., kojim su utvrđeni uvjeti i model preuzimanja zakupa poslovnih i skladišnih prostora.

U skladu s navedenim, a uzimajući u obzir i činjenicu da je Agrokor d.d. Zagreb većinski vlasnik kompanije Velpro, Konkurencijsko vijeće je utvrdilo da je prijavu namjere koncentracije trebao podnijeti privredni subjekt Agrokor d.d. Zagreb.

Uzimajući u obzir navedeno činjenično stanje Konkurencijsko vijeće je usvojilo zaključak o pokretanju postupka po službenoj dužnosti u cilju ocjene dopuštenosti koncentracije između privrednih subjekata Agrokor d.d. Zagreb i VF Komerca d.o.o društvo za trgovinu na veliko i malo i posredništvo Sarajevo.

Tokom postupka Konkurencijsko vijeće ispitat će i analizirati sve relevantne činjenice vezane za ocjenu predmetne koncentracije u skladu sa Zakonom o konkurenciji.

Na istoj sjednici Konkurencijsko vijeće je donijelo rješenje o dopuštenosti koncentracije koja nastaje sticanjem većinske kontrole privrednog subjekta KBC Secitrities NV Belgija nad privrednim subjektom Brokersko-dilersko društvo Senzal a.d. Beograd, Republika Srbija.

Utjecaj predmetne koncentracije na tržište u Bosni i Hercegovini je putem Brokersko-dilerskog društva Senzal a.d Banja Luka, subsidijarnog društva učesnika koncentracije.

Nakon procjene i analize podataka i utvrđenih činjenica u postupku donošenja rješenja, Konkurencijsko vijeće je ocijenilo da provođenje predmetne koncentracije neće dovesti do narušavanja postojeće tržišne konkurencije na tržištu pružanja usluga u poslovima posredovanja s hartijama od vrijednosti, s obzirom na to da ova koncentracija neće promijeniti tržišno učešće učesnika koncentracije jer je samo privredni subjekt Senzal a.d. Beograd prisutan na tržištu Bosne i Hercegovine i to putem svog subsidijarnog društva Senzal a.d. Banja Luka.

Konkurencijsko vijeće je odobrilo koncentraciju između privrednih subjekata Voestalpine AG Austrija i Boehler-Uddelholm AG Beč, Austrija koja nastaje na tržištu prodaje i distribucije proizvoda od čelika u Bosni i Hercegovini.

Naime, Voestalpine AG je dostavio Konkurencijskom vijeću Prijavu namjere koncentracije kojom namjerava kupovinom većine dionica privrednog subjekta Boehler-Uddelholm AG postati njegov većinski vlasnik.

Utjecaj predmetne koncentracije na tržište Bosne i Hercegovine je putem subsidijarnog društva Voestalpine AG, Veting voestalpine Stahlhandel d.o.o. Sarajevo.

Procjenjujući i analizirajući sve utvrđene podatke i činjenice u postupku donošenja rješenja, Konkurencijsko vijeće je utvrdilo da se namjeravanom koncentracijom privrednih subjekata neće narušiti pravila konkurencije na tržištu čelika i proizvoda od čelika u Bosni i Hercegovini, s obzirom na to da će se tržišno učešće Voestalpine AG neznatno promijeniti.

Konkurencijsko vijeće je usvojilo i rješenje po Prijavi namjere koncentracije privrednih subjekata B.S.A. International, Brisel, Kraljevina Belgija i Dukat - mliječna industrija d.d. Zagreb, Republika Hrvatska. Kompanija B.S.A. International je podnijela Konkurencijskom vijeću Prijavu namjere koncentracije kojom namjerava steći većinsku kontrolu nad privrednim subjektom Dukat.

Ujecaj predmetne koncentracije na tržište Bosne i Hercegovine je putem subsidijarnih društava Dukat mliječna industrija d.d. Zagreb i to: Dukat mljekara d.o.o. Sarajevo i Inmer d.o.o. Gradačac.

Konkurencijsko vijeće je nakon analize ocijenilo da provođenje predmetne koncentracije neće narušiti postojeću tržišnu konkurenciju na tržištu proizvodnje i distribucije mlijeka i mliječnih proizvoda na teritoriji Bosne i Hercegovine, s obzirom na to da privredni subjekat B.S.A. International do sada nije bio prisutan na tržištu u Bosni i Hercegovini.

Na taj način tržišno učešće privrednog subjekta Dukat mliječna industrija d.d. Zagreb na tržištu BiH ostat će nepromijenjeno, saopćeno je.