PKKS
0

Konkretne mjere za sprječavanje ili ublažavanje utjecaja ekonomske krize

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Privredna komora Kantona Sarajevo predlaže da Vijeće ministara BiH u koordinaciji s entitetskim vladama hitno priđu sagledavanju stanja i predlaganju konkretnih mjera za sprječavanje ili ublažavanje uticaja svjetske finansijske krize na BiH.

"Strah od svjetske finansijske krize već se osjeti i u našoj sredini i sve je više zahtjeva za povlačenje depozita iz banaka što može uticati na njihovu likvidnost i finansiranje poslovnog sektora. Tu apeli ne pomažu, pa makar bili od takvih autoriteta kao što je guverner Centralne banke i predsjedavajući Vijeća ministara. Potrebna je konkretna akcija", kazao je danas na konferenciji za novinare potpredsjednik PKKS Irfan Mehičić.

On je podsjetio da je Komora sredinom maja organizovala okrugli sto o temi: "Stanje svjetske ekonomije - da li smo na pragu dublje recesije“ na kome je ukazano na moguće posljedice hipotekarne krize u SAD-u na svjetsku, pa i na našu ekonomiju.

Naglašeno je da dobra makroekonomska politika zemlje, pouzdane institucije, realan regulatorni okvir i pravovremeno reagovanje, nemaju alternativu.

"Ukoliko se hitno na nivou vlada ne poduzmu konkretne mjere ne očekuje se nastavak pozitivnih kretanja u privredi do kraja godine, nego, naprotiv, preovladat će negativne tendencije sa svim posljedicama na privredni i ukupni razvoj zemlje, a time i Kantona Sarajevo", dodao je Mehičić.