biznis
0

Konferencija "Povezivanje tržišta kapitala u uslovima globalizacije" 19. oktobra u Sarajevu

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Sarajevska berza-burza vrijednosnih papira d.d. Sarajevo, organizira 7. Međunarodnu konferenciju pod nazivom "Povezivanje tržišta kapitala u uslovima globalizacije", koja će se održati 19. oktobra ove godine u Poslovnom centru Unitic u Sarajevu.

Na Konferenciji, koja će se održati pod visokim pokroviteljstvom Vlade Federacije BiH, očekuje se učešće oko 200 najeminentnijih ličnosti sa područja tržišta kapitala u BiH i regionu, predstavnika investicijske javnosti iz mnogih zemalja, te brojnih eksperata sa finansijskih tržišta. Konferenciju će, kako se očekuje, otvoriti Nermin Nikšić, premijer Vlade Federacije BiH.

Tokom Konferencije, bit će upriličeno potpisivanje Sporazuma o poslovno-tehničkoj saradnji između Sarajevske, Banjalučke i Montenegro berze, koja, između ostalog, podrazumijeva izradu zajedničke platforme za trgovanje. Ovu saradnju smatramo vrlo ozbiljnim korakom unaprijed, a s obzirom na to da vjerujemo kako su praktična edukacija i adekvatno informisanje osnov buduće konkurentnosti finansijskog sistema regiona jugoistočne Evrope. Stoga je potpisivanje ovog Sporazuma prioritetna zajednička aktivnost u cilju razvoja tržišta kapitala.

Ovogodišnja Konferencija biće podijeljena na tri panela, sa tri različite, ali jednako aktuelne teme. U prvom dijelu učesnici će imati priliku čuti sve o modalitetima povezivanja tržišta kapitala, odnosno o potrebi i načinima povezivanja berzanskih tržišta na regionalnom nivou, te o atraktivnosti takvog povezivanja u uslovima globalizacije.

U drugom dijelu, Konferencija će posebno fokusirati na dužničke vrijednosne papire, odnosno obveznice javnog sektora, kao alternativu i dopunu klasičnoj štednji.

Tokom trećeg, interaktivnog panela, učesnici Konferencije će ove godine moći aktivno sudjelovati, u smislu razmjenjivanja mišljenja, postavljanja pitanja, te konstruktivne diskusije. Voditeljica Konferencije će se pobrinuti da svaki od učesnika, koji to želi, dobije vrijeme i prostor za aktivno učešće i doprinos trećem panelu, a time i cjelokupnoj Konferenciji. Učesnici će imati priliku razgovarati sa predstavnicima vlasti, ekspertima iz oblasti tržišta kapitala, predstavnicima entitetskih berzi, te drugim stručnjacima iz oblasti finansija.