Sarajevo
0

Konferencija o javno-privatnom partnerstvu

FENA
Holandska organizacija za razvoj (Netherlands Development Organization - SNV) u saradnji s Direkcijom za evropske integracije (DEI) BiH i entitetskim savezima gradova i općina organizirala je danas u Sarajevu konferenciju o javno-privatnom partnerstvu.

Konferencija predstavlja završnu fazu jednogodišnjeg istraživanja o postojećim praksama u području javno-privatnog partnerstva (JPP) u BiH. Cilj je pružiti podršku javnom sektoru u kreiranju institucionalnog i pravnog okvira za JPP, te ohrabriti institucije iz javnog sektora za poduzimanje daljnjih koraka u uspostavi uvjeta za primjenu modela JPP-a u skladu sa zakonima Evropske unije.

Ambasador Kraljevine Holandije u BiH Karel Vosskuhler u obraćanju naglasio je ulogu koju u ovom procesu imaju niži nivoi vlasti. Općine moraju biti svjesne prednosti i nedostataka JPP i osigurati da postoji otvoreno tržište i fer konkurencija, te da je zaštićen javni interes i osigurana maksimalna korist za građane, kazao je holandski ambasador.

Javno-privatno partnerstvo, kako je poznato, predstavlja zajedničko, kooperativno djelovanje javnog sektora s privatnim sektorom u proizvodnji javnih proizvoda ili pružanju javnih usluga.

Pomoćnik direktora Direkcije za evropske integracije Nedjeljko Masleša kazao je da ovaj oblik saradnje treba razvijati na način da se i u tom sektoru usvoje evropski standardi.

Osposobljenost vlasti na lokalnom nivou jedan je od osnovnih elemenata osiguranja kvalitetnih javnih usluga zajednici, a JPP mehanizam da se to postigne, kazala je regionalna direktorica SNV za Balkan Courtney Bickert.

Na konferenciji učestvuju stručnjaci koji će prenijeti iskustva u koncesijama i javno-privatnom partnerstvu.

Iskustva i saznanja, prema riječima zamjenika predsjednika Komisije za koncesije BiH Milomira Amovića, govore da BiH pravi početne korake u ovoj oblasti i da nas tek očekuju značajniji koncesioni projekti koji se mogu realizovati u našoj zemlji. Za to se moraju koristiti iskustva drugih i stvarati odgovarajući ambijent, istaknuto je.

Holandska organizacija SNV jedna je od najaktivnijih svjetskih međunarodnih organizacija za razvoj i djeluje u 33 zemlje. SNV u BiH provodi aktivnosti pod nazivom Lokalizacija u EU i tri specifična podsektora vodosnabdijevanje, šumarstvo i turizam.