Energetska ofanziva
0

Koncern "EDF Suez" ulaže 12 milijardi eura

FENA
Godinu dana poslije spajanja firmi "Electricity de France" (EdF) i "Suez", čime je stvoren najveći energetski koncern na svijetu "EdF Suez", kompanija je predstavila program velike međunarodne "ofanzive" u projekte širom svijeta, čija je osnova atomska energetika.

Ta kompanija planira da u 2009. investira 12 milijardi eura, a za iduću i 2011. godinu priprema investicije od 18 milijardi.

Prvi čovjek "EdF Sueza" Gérard Mestrallet izjavio je za francuski finansijski dnevnik "Tribune" da ta kompanija planira da se razvija sopstvenim snagama i da će u narednom periodu realizirati više industrijskih projekata širom svijeta, pri čemu će "osa razvoja biti atomska energetika".

On je istaknuo da bi njegova kompanija treći atomski reaktor (EPR) u Francuskoj najradije izgradila i upravljala njime u saradnji s njemačkim energetskim koncernom E.ON. i francuskom naftnom kompanijom "Total".

Isti takav reaktor tipa EPR koncern "EdF Suez" planira da izgradi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i to zajedno s "Totalom" i francuskom kompanijom "Areva", a još dva reaktora te vrste bi trebalo da postave na britanskim ostrvima.

Šef "EdF Sueza" je najavio da će u Brazilu, gdje je ta francuska kompanija već sada najveći privatni proizvođač električne energije, graditi nekoliko reaktora.

Koncern je prošle godine, poslije formiranja nove zajedničke kompanije, kupio glavnog distributera električne energije u Singapuru, kao i više firmi u SAD-u i Turskoj.

Tržišta vrijednost "EdF Sueza" je 56 milijardi eura, a njegov promet dostiže više od 83 milijarde eura, prenijele su novinske agencije.